RUSKA TELEVIZIJA OCENILA DA JE BALKAN “BURE BARUTA”: Najveći gubitnici među balkanskim narodima će biti Srbi jer se protive zapadu

RUSKA TELEVIZIJA OCENILA DA JE BALKAN “BURE BARUTA”: Najveći gubitnici među balkanskim narodima će biti Srbi jer se protive zapadu

Foto: Printscreen


 Balkan postaje jedna od ključnih zona svetske politike, jer su se interesi velikih država ponovo presekli na “buretu baruta Evrope”, ocenila je televizija RT pozivajući se na analitičare.

“Interesi velikih država su se ponovo presekli na buretu baruta Evrope. Tokom poslednje nedelje region su posetili ministar spoljnih poslova Rusije, ministri odbrane Nemačke i SAD. Posete su propaćene optužbama Zapada na račun Rusije da se meša u unutrašnje stvari suverenih država i recipročnim optužbama Moskve prema Zapadu”, navela je RT.

Ta televizija je ocenila da se Makedonija “nalazi na ivici ogromne krize, gde predstojeći referendum o ulasku u NATO i EU može da dovede do sukoba”.

RT je navela da se takve tendencije vide i u BiH, na Kosovu, kao i izmedju kosovskih vlasti i Beograda.

“Balkan je bio i ostaće veoma važna zona svetske politike”, izjavila je za RT profesorka Fakulteta za medjunarodne odnose ruskog Ministarstva spoljnih poslova Jelena Ponomarjova, dodajući da Rusija “neko vreme nije obraćala pažnju na Balkan, dok ga zapadni partneri nisu zaboravljali i vrlo marljivo su radili, jačajući svoj uticaj”.

RT, takođe citira analitičara Stevana Gajića iz Instituta za evropska istraživanja iz Beograda da su napori koje sada preduzima Zapad u odnosu na Balkan usmereni na to da se sve zemlje Balkana uključe u NATO.

Ruska televizija navodi da je Makedonija najočiglediniji primer strategije uključivanja balkanskih zemalja u NATO na bilo koji način.

Ponomarjova je ocenila da je “ekspanzija” evroatlantskih struktura na Balkanu “usmerena najpre protiv Rusije”, dodajući da će najveći gubitnici među balkanskim narodima biti Srbi, koji su se najduže protivili dolasku Zapada.

“Srbija i Republika Srpska su do nedavno bili partizani u pozadini NATO-a. Upravo zbog toga je glavni zadatak NATO gutanje srpskih zemalja, koje je već počelo ulaskom Crne Gore u Alijansu”, ocenila je Ponomarjova.

Prema njenim rečima, za Rusiju je gubitak istorijskih saveznika na Balkanu “ozbiljna pretnja”.

Imajući to u vidu, dodala je ona, Rusija “posebnu pažnju” posvećuje srpskom pitanju, o čemu svedoči i nedavna poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova BiH.

RT navodi i ocenu Stevana Gajića da se može očekivati da će posle referenduma u Makedoniji o promeni imena zemlje, kao i o ulasku u NATO i EU, može očekivati nova krizna tačka na Balkanu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar