ŠARČEVIĆ O NOSTRIFIKACIJI DIPLOMA ALBANACA U NIŠU: Proveriću o čemu se radi, do mene zvanično ništa nije stiglo

ŠARČEVIĆ O NOSTRIFIKACIJI DIPLOMA ALBANACA U NIŠU: Proveriću o čemu se radi, do mene zvanično ništa nije stiglo

Foto: YouTube screenshot


Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će biti provereno da li je na Univerzitetu u Nišu nostrifikovano 200 diploma Albanaca stečenih na fakultetima u Albaniji, Makedoniji i na Kosovu i Metohiji, i to bez odgovarajućih provera njihove verodostojnosti, kako je juče objavio “Blic”.

List piše da je, prema navodima grupe profesora u pismu upućenom Ministarstvu prosvete, u periodu od 2012. do 2016. došlo do masovnog priznavanja diploma sa albanskog govornog područja, što se vezuje za mandat aktuelnog rektora Dragana Antića.

Potpisnici pisma tvrde da je upravo Antić nezakonito izdavao neke od tih diploma, i traže da država utvrdi da li je bilo zloupotreba u ovom postupku. Takođe, grupa profesora je dostavila Ministarstvu prosvete imena svih onih čije su diplome verifikovane na Univerzitetu u Nišu u pomenutom periodu i zatražili da se svaka od njih preispita.

“Video sam to u medijima i proveriću o čemu se radi. Mi sada imamo određene međunarodne obaveze kada je u pitanju priznavanje diploma”, pojasnio je Šarčević.

On je dodao da se tačno zna diplome kojih visokoškolskih ustanova ne mogu biti nostrifikovane i da postoji dobra saradnja što se toga tiče sa ministarstvima prosvete zemalja u regionu.

“Videćemo o čemu se radi i otkud toliki broj nostrifikovanih diploma Albanaca. Do mene zvanično ništa nije stiglo”, zaključio je Šarčević.

Inače, iz Rektorata Niškog univerziteta nisu demantovali da su nostrifikovali diplome Albancima koji su fakultete završili u Makedoniji, Albaniji ili na Kosovu i Metohiji, ali sve je urađeno po zakonu, kako kažu za Blic.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar