Društvo
14.03.2016. 10:43
ekspres

Šešelja ipak ne hapse u haškom roku?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vlada Srbije pisala Tribunalu o lideru radikala. Hag je obavešten da je postupak izručenja predsednika SRS formalno već započeo pred domaćim sudovima, saznaju Večernje Novosti

Proces izručenja Vojislava Šešelja Hagu formalno je započeo, ali on neće biti okončan do 31. marta za kada je Tribunal zakazao izricanje presude lideru radikala.

To proizlazi iz pisma koje je Vlada Srbije poslala Haškom sudu, a koje nosi oznaku - strogo poverljivo. Tim dokumentom, Beograd je ispunio nalog haških sudija da ih do 15. marta izveste o eventualnim teškoćama koje prate izručenje Šešelja.

Zbog tajnosti papira, u njegov sadržaj nismo imali uvid, ali naši izvori prenose da je Srbija ponovo iznela sve kontroverze koje prate proces lideru radikala.

Politički, glavni argument Beograda je da je Hag zatražio izručenja Šešelja usred kampanje za vanredne parlamentarne izbore na kojima su već prijavili učešće i radikali. Njegovo hapšenje bi, prema procenama, moglo da ugrozi politički stabilnost u zemlji i da naruši demokratski proces.

Sa druge strane, Beograd je pokazao kooperativnost sa Tribunalom obavestivši ga da je postupak izručenja Šešelja zvanično pokrenut pred Višim sudom u Beogradu.

Lider radikala trebalo je da bude saslušan u Specijalnom sudu u Beogradu pre četiri dana, ali je saslušanje odloženo iz, kako je navedeno u saopštenju Suda, procesnih razloga. Šešelj je rekao da je, kako je njemu objašnjeno, do odlaganja došlo jer pretresno veće Međunarodnog tribunala nije dostavilo odgovor na zahtev Srbije povodom određenih procesnih pitanja. On je više puta ponovio da će se odazvati na pozive srpskih sudova, ali da neće dobrovoljno otići u Hag.

PISMO ZA UN

Vlada Srbije priprema i pismo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi ih obavestila o svim nevoljama koje je našoj državi zadao Haški tribunal u procesu protiv Vojislava Šešelja i predmetu protiv troje radikala - Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića. Biće reči o tome da je Tribunal neopravdano odužio slučaj, da su Šešelja pustili u Srbiju mimo konsultacija sa Vladom i bez državnih garancija, a da sada hitno traže njegovo izručenje usred izborne kampanje.

(Večernje novosti)

 d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(s);

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve