SPC I PRAVOSLAVNI VERNICI DANAS SLAVE BOŽIĆ

SPC I PRAVOSLAVNI VERNICI DANAS SLAVE BOŽIĆ

Foto: Oksana Toskić


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Božić, dan rođenja Isusa Hrista.Božić danas slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. Pored Srpske pravoslavne crkve (SPC), između ostalih, to su i ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora.

Vernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik koji se slavi tri dana.

Božić je u Srbiji od jula 2001. godine i jednodnevni državni praznik.

Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući i u crkvama. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent pećine u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.
Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.

Ljudi se na Božić pozdravljaju sa “Hristos se rodi”, a odgovor je “Vaistinu se rodi”.

Ukazujući na značaj božićnog praznika, patrijarh SPC Irinej je u Božićnoj poslanici naveo da je

“Hristos došao kao Spasitelj svih naroda” ali da “radost darovanog nam spasenja zajedno možemo doživeti samo kroz međusobo praštanje i izmirenje”.

Navodeći da “blaga reč leči, gruba reč povredjuje”, a da su “rane od reči često grublje i od fizičkih rana”, patrijarh Irinej je “duhovnu decu” SPC pozvao na medjusobno razumevanje, ljubav i praštanje, “Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih reči, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima”, naglasio je poglavar SPC.

On je naglasio da se Srbima na Kosovu oduzima čak i osnovno pravo na život dostojan čoveka, kao i da sloboda za srpski narod i sve druge nije moguća u “samoproglašenoj lažnoj državi Kosovo”.

On je naveo da to dokazuje i “uvođenje zloglasnih taksi” na srpsku robu, zatim “stalne pretnje, hapšenja, osnivanje takozvane kosovske vojske, čiji je cilj dalje zastrašivanje i konačni izgon svih Srba” sa Kosova.

Patrijarh Irinej je pozvao, u poslanici, na praštanje i pomirenje narode sa prostora bivše Jugoslavije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar