Društvo
13.02.2018. 10:46
R.E/b92.net

SRBI VIŠE VOLE STVARNU POVEZANOST SA LJUDIMA OD VIRTUELNE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Velikoj većini građana Srbije više znači stvarna povezanost s bliskim ljudima u odnosu na virtuelnu. Istraživanje kompanije Huawei "Odnosi prema telefonu" sprovedeno u 12 zemalja dokazalo je da bi se 73 odsto njih radije odrekli mobilnog telefona nego izlaska sa prijateljima.

Prema rezultatma ove studije, ljudima u Srbiji je najviše stalo do odnosa sa voljenim osobama, o čemu svedoči podatak da bi se 83 odsto odreklo telefona zarad intimnosti sa svojim partnerom, navodi se u saopštenju Huawei-ja.

Telefoni se još uvek smatraju uređajima koji bi trebalo da nam olakšaju život, a ne da zamene život i naše veze sa drugima. Čak 93 posto stanovnika Srbije ne bi nosilo telefon sa sobom u krevet kad krene na spavanje, a 88 odsto ljudi koji imaju decu izričito tvrde da se ne bi odrekli igranja sa njima zarad svojih telefona.

Ipak, teško je poreći snažnu vezu koju imamo sa svojim telefonima, budući da im mnogi učesnici u anketi daju prednost nad nekim drugim stvarima i navikama.

Tako je 76 odsto ispitanika u Srbiji reklo da zamenjuje televiziju telefonom, dok je 71 procenat izjavio bi se mnogo lakše odrekli jedenja slatkiša u periodu od mesec dana nego svog telefona.

Neki tvrde da pametni telefoni ubijaju romantiku za manje vremena nego što je potrebno da ih izvučemo iz džepa.

Ali istraživanje otkriva i pozitivan uticaj telefona - omogućavaju nam da lako budemo u intimnom kontaktu s partnerom putem poziva i poruka. Ova studija je pokazala da su pametni telefoni odlično sredstvo za održavanje veza s bliskim osobama i da smo zapravo povezani s ljudima, a ne s uređajima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve