SRBIJA POSTAJE REGIONALNI CENTAR ZA ODRŽAVANJE ERBASOVIH HELIKOPTERA Vulin: Radimo sa nemačkim stručnjacima intergaciju našeg naoružanja mitraljeza kalibra 12,7 mm i nevođenih raketnih zrna kalibra 80 mm

SRBIJA POSTAJE REGIONALNI CENTAR ZA ODRŽAVANJE ERBASOVIH HELIKOPTERA Vulin: Radimo sa nemačkim stručnjacima intergaciju našeg naoružanja mitraljeza kalibra 12,7 mm i nevođenih raketnih zrna kalibra 80 mm

Foto: Ministarstvo odbrane


Zavod „Moma Stanojlović“ biće regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg sastanka sa Cezarom Sančezom Lopezom, potpredsednikom kompanije „Erbas“ za jugoistočnu Evropu i Izrael.

– Veoma smo zadovoljni našom saradnjom i, kada je u pitanju nabavka helikoptera H145m, sve ide po planu i do kraja godine očekujemo dva helikoptera – jedan za Ministarstvo odbrane a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova – rekao je ministar Vulin i dodao da je posebno značajno što se saradnja s renomiranom kompanijom diže na jedan viši nivo.

Zavod „Moma Stanojlović“ će u budućnosti imati sposobnost i mogućnost da postane regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera ali i za održavanje naših “gazela” i da će biti u stanju da značajno razvije svoje kapacitete. To znači usvajanje novih tehnologija i znanja, zapošljavanje ljudi i naš izlazak na treća tržišta. Zavod na taj način zaista može da kaže da će imati sigurnu budućnost i to je ono što je za nas najvažnije, jer vi možete da kupite helikoptere, kao i avione, ali da osvojite tehnologiju i da naučite kako se održavaju, kako se s njima radi i zarađuje na tome,  to možete da uradite samo na ovaj način i zato je to za nas od ogromnog interesa – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je podsetio da je Ministarstvo odbrane naručilo šest helikoptera a tri Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Foto: Ministarstvo odbrane

Foto: Ministarstvo odbrane

– Imaćemo četiri borbena helikoptera a dva će biti namenjena za traganje i spasavanje. Svi će biti opremljeni najmodernijom tehnikom, kupili smo izuzetan napadački sistem a biće opremljeni i delom našeg naoružanja. Upravo radimo i dogovaramo se s nemačkim tehničarima kako da se postave određeni tipovi našeg naoružanja, na primer mitraljeska gondola 12,7 i kako da se postave određeni bacači nevođenih raketa od 80 mm – rekao je ministar Vulin.

Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse istakao je da je jedan od ozbiljnih benefita za Srbiju u ovom poslu tehnološka saradnja koju imamo sa Erbasom.

– Oni su jedna od dve najveće kompanije u avio industriji u svetu i tehnologije kojima raspolažu su na najvišem nivou a to je veoma velika stvar za Odbrambenu industriju Srbije i generalno srpske odbrambene tehnologije – da se uključe u spisak dobavljača i nosilaca takve vrste tehnologije, da možemo da radimo i isporučujemo delove i komponente i budemo deo tehnološke podrške tog sistema, rekao je Miloradović i dodao da se “paket” ostvaruje intenzivno, i dok se  proizvode helihopteri, vrše se odgovarajuće pripreme u Zavodu „Moma Stanojlović“.

On je kazao da investicije koje je Vlada Srbije izdvojila prošle godine, da se kapaciteti „Mome Stanojlovića“ podignu na odgovarajući nivo, idu u tom pravcu.

– To je nešto što što će biti velika stvar ne samo za „Momu Stanojlovića“ već za Vazduhoplovnu industriju Srbije, jer će tehnologije koje se uspostavljaju imati veoma široku primenu, a nakon sertifikacija, Zavod će biti ovlašćeni centar za remont helikoptera “gazela”,  a to je prilično velika flota koja leti širom sveta – rekao je vd pomoćnik ministra i dodao da je možda još značajnije to što će „Moma Stanojlović“ biti sertifikovan da proizvodi delove za Erbasov program, pre svega helikopterski.

Sastanku s visokim predstavinikom Erbas grupe prisustvovali su i komandant RV i PVO general-major Ranko Živak i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar