Društvo
02.05.2016. 12:37
ekspres

SRPSKA PRIČA IZ AUSTRALIJE: Kad usred Melburna zamirišu Draganovi duvan čvarci (Video)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Petlove je, kaže, morao da zakolje, jer po australijskom zakonu ne smeju kukurikanjem da uznemiravaju komšiluk

MELBURN - Dragan Ostojić, rodom iz mesta Vilčevići između Caparda i Papraće u Republici Srpskoj, živi u predgrađu Melburna, gde na tradicionalan način pravi najkvalitetnije srpske "svinjarije".

Ovde u dalekoj Australiji sa suprugom Snežanom, sa kojom ima šestoro dece, tri ćerke i trojicu sinova, živi više od 20 godina. Ekipa jedne producentske kuće posetila ih je u nameri da prikaže interesantan život srpske migrantske porodice koja čuva svoju tradiciju.

Za Dragana, koji je aktivan i pri našoj crkvi u Melburnu, kažu da pravi najbolje duvan čvarke u ovom delu Australije, a na "mirise i ukuse" njegove otadžbine navikle su se, s godinama, i komšije Australijanci.

"Jedino im nekada zasmeta miris pečenja i čvaraka. Ponekad navrate, ali im i ja odnesem malo da ih počastim. Nemam nikakvih problema sa komšilukom", kaže Dragan, dok mu na tremu isped kuće vise dimljene poutke i komadi sušene slanine.

https://www.youtube.com/watch?v=1Mm7gZjt4ZA

On je od dvorišne drvene kućice za dečju igru napravio pušnicu, a ima i domaće kokoške, među kojima i kvočku sa malim pilićima. Petlove je, kaže, morao da zakolje, jer po australijskom zakonu ne smeju kukurikanjem da uznemiravaju komšiluk.

Tu je i pečenjara u kojoj peče prasiće za veselja naših zemljaka u Melburnu i okolini, kao i prostorija za topljenje čvaraka, gril za roštilj...

Na duvan čvarke je najponosniji, jer je za njih potrebno, kaže, da se čovek pošteno namuči. Tope se skoro 4 sata, za razliku od običnih koji budu gotovi za oko sat vremena.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Printkrin Youtube

Ostojići tope čvarke i zbog masti.

"Sve spremamo na masti, jer je tako zdravije", kaže Dragan, dok iz daleke Australije diže zdravicu svojom prijateljima, zemljacima širom sveta, posebno, kaže, onima "u otadžbini Republici Srpskoj i Majci Srbiji".

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve