SRPSKA SAMOHODNA HAUBICA 155 MM TESTIRANA U PUSTINJI: Emirati zainteresovani za nabavku Nore?!

SRPSKA SAMOHODNA HAUBICA 155 MM TESTIRANA U PUSTINJI: Emirati zainteresovani za nabavku Nore?!

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije


Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prisustvovali su danas na artiljerijskom poligonu, zajedno sa domaćinima, testiranju samohodne haubice „NORA B-52“, kalibra 155 mm.

Bila je to prilika da se jedan od najboljih proizvoda i inovacija odbrambene industrije Srbije, u praktičnom dejstvu i u najboljem svetlu, prikaže partnerima u UAE, te je nakon završenog testiranja ministar Vulin izjavio da Jugoimport SDPR ima sve razloge da bude veoma ponosan i zadovoljan, imajući u vidu kako se taj najznačajniji proizvodni projekat, NORA B-52“ kalibra 155 mm, pokazala pred domaćinima iz UAE.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

– Ona je u svim segmentima koji su danas opitovani pokazala izuzetne karakteristike, i kada je u pitanju domet, i kada je u pitanju preciznost, njeno kretanje i manevarske sposobnosti, brzina reakcije. Svi parametri su pokazali da je NORA jedan izuzetan proizvod i da, stoga, imamo razloga da očekujemo da ćemo na svetskom tržištu, i na tržištu UAE, imati značajne uspehe, rekao je ministar odbrane i naglasio kako veruje da su domaćini veoma zadovoljni, te da se možemo nadati uspešnom nastavku daljeg opitovanja.
NORA-B52 M15 je samohodna top-haubica namenjena za vatrenu podršku sopstvenih jedinica, koju ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima na velikim daljinama i smatra se jednim od najuspešnijih proizvoda srpske odbrambene industrije.

U toku dvodnevne posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je dočekan uz najviše počasti, ministar Vulin se juče u Abu Dabiju sastao sa državnim ministrom za odbranu Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom Ahmedom Al Bavaridi Al Falasijem, načelnikom Generalštaba Oružanih snaga UAE general-potpukovnikom Hamadom Mohamedom Tani Al Rumaitijem i komandantom Kopnene vojske Oružanih snaga te zemlje general-majorom Salehom Mohamedom Saleh Al Amerijem.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

SAMOHODNA TOP-HAUBICA NORA B 52 M15

Samohodna haubica „NORA B-52” – novo oruđe artiljerije (kodni naziv NORA 34) predstavlja borbeni sistem koji je doživeo ogoroman prodajni uspeh izvozom u Keniju, Uniju Miajnamr i Bangladeš. Jugoimport–SDPR je bio finansijer i nosilac celog projekta posle obnove razvoja ovog oružja sredinom 2003 godine za potrebe inostranog kupca. Haubica je nastala konverovanjem topa kalibra 130 mm u kalibar 152 mm postavljena je na šasiju sa točkovima.
Savremena generacija razvoja oruđa, oznake NORA-B52K1, finalizovana je bila u preduzeću„Lola-sistem” i rezultat je višegodišnjih maksimalnih napora projektnog tima, uz angažovanje razvojnih i opitnih kapaciteta VTI i TOC KoV i saradnju više vodećih preduzeća odbrambene industrije, „MBL Lučani”, „Sloboda”, „Prva petoletka” i dr.
Sistem se proizvodi u fabrici BSS (Borebni složeni sistemi) u Velikoj Plani. Balistički sistem zasniva se na cevi kalibra 155 mm, dužine 52 kalibra, zapremine barutne komore 23 litra, sa dvokomornom gasnom kočnicom visoke efikasnosti. Barutna komora razvijena je na originalnom rešenju samozaptivanja, sa revolverskim nosačem kapsli.

NORA samohodni artiljerijski sistem je snabdevena sa 36 projektila od 155 milimetara, sa automatskim sistemom punjenja, što omogućava veliku brzina gađanja. Maksimalni domet haubice zavisi od projektila i kombinacije punjenja, ali sa povećanim punjenjem može se postići domet od 41,2 kilometra. Budućim usavršavanjem municije planirano je povećanje dometa od 65 kilometara i uvođenje laserski navođenog projektila preciznijih efekata, spominje se ruski
Krasnopolj. Takođe, ističe se da je ovom sistemu potreban samo jedan minut da stupi u dejstvo i isto toliko da bude spreman za pokret, što mu povećava šanse za izbjegavanje povratne vatre.

Nabrajajući karakteristike sistema NORA navodi se i da standardna oprema podrazumeva kompjuterizovani sistem kontrole i zemaljski navigacioni sistem. Istaknuto je, takođe, da su posada i oružje zaštićeni oklopom koji im pruža zaštitu od metaka malog kalibra šrapnela i mina. Od taktičko-tehničkih osobina naglašeno je da borbena masa vozila iznosi 34 tone i da dizel motor od 410 KS omogućava maksimalnu brzinu od 80 kilometara na sat i operativni radijus kretanja do 1.000 kilometara.
Balistička zaštita sklopova kabine vozača, kupole naoružanja, municijskog kontejnera i rezervoara od dejstva streljačkog oružja i parčadnog dejstva artiljerijskih projektila (prema STANAG 4569, nivo II prednja i zadnja strana i nivo I bočne strane) i od dejstva protivoklopnihmina (prema STANAG 4569, nivo 2A i 2B). Za oklopljavanje kabine i kupole se koriste pancirne ploče debljine 6 mm i 8 mm da bi štitile od dejstva streljačke municije 7,62 x 51 NATO i 7,72 mm x 39 API BZ ruske proizvodnje sa rastojanja od 30 metara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar