ŠTA DONOSI PREDLOG NOVOG USTAVA SPC: Novi naziv “Srpska pravoslavna crkva – Pećka partijaršija”, lakši izbor patrijarha i uzdizanje 13 episkopija na nivo mitropolije

ŠTA DONOSI PREDLOG NOVOG USTAVA SPC: Novi naziv  “Srpska pravoslavna crkva – Pećka partijaršija”, lakši izbor patrijarha i uzdizanje 13 episkopija na nivo mitropolije

Foto: Printscreen Youtube


Predlog novog ustava Srpske pravoslavne crkve (SPC) predvidja da zvanični naziv SPC ubuduće bude ; “Srpska pravoslavna crkva – Pećka partijaršija”, prenele su danas “Večernje novosti”.

Prema pisanju tog beogradskog dnevnika, novine su i da će procedura izbora patrijarha biti pojednostavljena i da će se crkveni poglavar birati na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

“Izabrani kandidat nosiće i novi naslov: arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja”, navele su “Novosti” koje su imale uvid u tekst i dodale da novi ustav predvidja kao mogućnost i uzdizanje 13 postojećih episkopija na nivo mitropolija.

Finalnu verziju dokumenta Sveti arhijerejski sinod nedavno je uputio svim arhijerejima SPC. Usvajanje novog ustava SPC naći će se najverovatnije na dnevnom redu ; Svetog arhijerejskog sabora, koji će biti održan sredinom maja, pišu “Novosti”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar