Društvo
05.06.2018. 15:20
R.E./RTS

ŠTA SVE SRPSKI TURISTI PRE ODLASKA U GRČKU TREBA DA ZNAJU: Da bi prešli granicu potrebni su VAM ovi dokumenti, da ne presedne letovanje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Veliki broj turista sa decom sprema se za put na odmor u Grčku. Da bi se prešla granica moraju se imati dokumenta o vozilu i odgovarajuća saglasnost oba roditelja da deca mogu boraviti u inostranstvu.

Statistika pokazuje da se nesreće sa tragičnim posledicama najčešće dogode između deset sati uveče i šest časova ujutro, što stavlja pod znakom pitanja to da je zbog vrućine bezbednija vožnja noću.

Stručnjaci upozoravaju da na put treba krenuti odmoran, polazak u poslednji čas izaziva nervozu. Neko radi ceo dan, a zatim noću krene na dugu vožnju, ne bi li stigao na plažu pre početka aranažmana. Noću je, kažu vozači, manje automobila na putu i nema vrućine. Ali telo je cele godine pripremano za ritam dan-noć a ne na noć-dan, tako da je veća mogućnost da se zadrema.

Ukoliko vodite kućnog ljubimca na more i on mora imati pasoš sa preciznim uslovima o putovanju životinja. I za čamce je režim prevoza preciziran.

"Isto kao i sa vozilom, za prikolice mora da da vlasnik poseduje saobraćajnu dozvolu i važeći zeleni karton , dok za čamce moraju da imaju plovidbenu dozvolu koju izdaje lučka kapetanija", navodi Oliver Trajković iz carinske ispostave u Preševu.

Preko granice se ne može bez zelenog kartona. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna u zemljama u okruženju, a ne traže je ni Grci. Sa granice možete biti vraćeni ako vam pasoš ističe za manje od tri meseca ili imate nerešeni saobraćajni prekršaj. Ako se niste odazvali na poziv sudije za prekršaje možete biti upućeni u pritvor suda koji vas potražuje.

Postoje i zablude oko prenosa robe preko granice. Građanin Srbije može uneti robu vrednu do 100 evra bez carine, ali o njoj mora imati račun.

"Ako kupite mikrotalasnu pećnicu za 70 evra u Grčkoj, za to ne plaćate carinu u Srbiji", navodi službenik carine.

U Makedoniji ne primaju cente, samo apoene od jednog i pola evra. Benzin je 1,3 a dizel oko evro. Najbolje je rezervoar napuniti na samoj grčko-makedonskoj granici. Kroz Makedoniju je završen auto-put a puštena je i poslednja deonica od Demir Kapije do granice.

Put je kvalitetan,  ima dovoljno odmarališta i dobro je obeležen.

Vozačima se savetuje da decu zbog njihove bezbednosti voze u sedištima i korpama. Za nepoštovanje tog propisa u Grčkoj je kazna 100 evra.

Savetuju se češće pauze tokom vožnje, umereno korišćenje klima-uređaja. Kako bi se izbegao neprijatan šok za organizam pri izlasku iz automobila, savetuje se da se prethodno otvore prozori.

NE PROPUSTITE:

AKO LETUJETE U GRČKOJ OVO SU NOVINE KOJE VAS ČEKAJU: Od ove sezone čeka vas sledeće

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve