Društvo
22.05.2018. 15:00
R.E./Politika

U radu Suda

SUD ZA ZLOČINE OVK: U radu će učestvovati i 30 advokata iz Srbije

specijalni-sud-015.jpg

U radu Suda za zločine OVK, u svojstvu branilaca i zastupnika, učestvovaće tridesetak advokata iz Srbije, saznaje „Politika”.

Oni će biti

U radu Suda za zločine OVK, u svojstvu branilaca i zastupnika, učestvovaće tridesetak advokata iz Srbije, saznaje „Politika”.

Oni će biti angažovani u postupcima pokrenutim zbog krivičnih dela izvršenih u toku i posle sukoba na Kosovu, a tiču se dela iz izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Kada će početi njihov „mandat” pred pomenutim specijalizovanim sudom, advokati još ne znaju, kao što im nije poznato ni kolika će biti novčana naknada za njihov rad.

Viktor Gostiljac, jedan od „izabranih” advokata i predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) pojašnjava za naš list da će se pred Sudom za zločine OVK voditi postupci protiv okrivljenih za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine onako kako ih definiše međunarodno pravo.

– Zakon o specijalizovanim većima propisuje i vremensku nadležnost, odnosno procesuiraju se dela izvršena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine. Ostaje, međutim, da se vidi koliki broj optužnica će obuhvatiti zločine OVK nad Srbima s obzirom na to da se zakon odnosi na sva pokušana i izvršena dela na teritoriji naše južne pokrajine, bez obzira na to ko je počinilac – objašnjava Gostiljac.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve