Društvo
22.08.2018. 18:32
R.E./Beta

SVEDOČENJE VEKOVNOJ BORBI ZA SLOBODU I NEZAVISNOST: Otvorena izložba povodom 140 godina Vojnog muzeja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Galeriji Vojnog muzeja u Beogradu danas je otvorena izložba povodom Dana te ustanove i 140 godina njegovog postojanja.

Otvarajući izložbu "140 godina Vojnog muzeja", državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković je rekao da je ta ustanova oduvek bila prepoznata kao važan segment u kulturi i sećanju nacije.

On je dodao da je Vojni muzej imao ulogu da preko svojih postavki i izložbi predstavi Vojsku i njenu slobodarasku tradiciju u vekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost.

"Bogata istorija ovog kulturnog simbola našeg grada obavezuje nas da sa tradicijom vrednovanja, brige i očuvanja svega što Vojni muzej predstavlja nastavimo i u budućnosti, kako bi on i dalje bio savremena muzejska ustanova", rekao je Živković, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

Govoreći o istorijskom značaju muzeja na Kalemegdanu, načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić podsetio je da je reč o najstarijoj ustanovi kulture u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, a da je izložba hronološki struktuirana po periodima, odnosno da zbirkama i ličnostima ilustruje razvoj Muzeja.

"Uvod u izložbu posvećen je dinastiji Obrenović, koja je osnovala Vojni muzej, i dinastiji Karađorđević, koja je otvorila prvu stalnu postavku", rekao je on i dodao da izložba kroz šest tematskih celina pripoveda o razvoju oružja, načinima borbe, srednjovekovnoj Srbiji i Evropi, srpskim ustanicima, Kneževini i Kraljevini Srbiji, Kraljevini Jugoslaviji, Drugom svetskom ratu i SFRJ, kao i o ličnostima koje su obeležile pojedine periode.

Mnogi predmeti koji su se našli u izložbi do sada su retko izlagani, pa su prvi put izložena praistorijska koplja, prsten iz 10. veka, ruske grudne značke, kozačke zastave, nošnje iz Bosne, dolama koja je pripadala učesniku hercegovačkog ustanka Arseniju Ivanovu Miskinu, engleski orden svetig Mihaila i Djordja na lancu, ordenska zvezda vojvode Radomira Putnika, uniforma austrougarskog činovnika, kao i deo orginalnih fotografija.

Povodom Dana Vojnog muzeja i jubileja 140 godina postojanja, večeras će u Domu Garde na Točideru biti održana Svečana akademija kojoj će prisustvovati ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
28.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve