SVETSKI SKUP MIKROHIRURGA U BEOGRADU OD 5. DO 8. MAJA: Po prvi put učestvuju i specijalizanti

SVETSKI SKUP MIKROHIRURGA U BEOGRADU OD 5. DO 8. MAJA: Po prvi put učestvuju i specijalizanti

Foto: Boško Bunuševac/Ekspres


Na Kongres evropske asocijacije mikrohirurga dolaze najznačajniji svetski mikrohirurzi, a prvi put na ovakvom skupu besplatno će učestvovati i specijalizanti kako bi bili edukovani

Beograd će od 5. do 8. maja biti doma­ćin 14. Kongresa evropske asocijacije mikrohirurga. Po imenima koja stižu, s pravom se može reći da je to svetski skup mikrohirurga, jer dolaze najugledniji mikrohirurzi sveta.

Predsedavajući skupa i aktuelni predsednik Evropske asocijacije mikrohirurga profesor Marko Bumbaširević za „Ekspres“ ističe da je veliki uspeh i priznanje Srbiji što se ovaj kongres održava u Beogradu, jer pored niza uglednih evropski mirkohirurga, dolaze i najveća imena svetske mikrohirurgije.

– Pozvao sam najveća imena svetske mikrohirurgije iz SAD, od Skota Levina, Nila Džonsa, Milana Stevanovi­ ća, našeg zemljaka koji uspe­ šno radi u Americi, pa do Krisa Pidersona… To su doajeni svetske mikrohirurgije. Stevanović je moj prijatelji i prvi učitelj iz mikrohirurgije. Milan radi na prestižnom USC univerzitetu u Los Anđelesu i spada u red najboljih i najcenjenijih mikrohirurga Amerike i sveta. Dolazi i Ron Zuker iz Kanade, iz Japana profesor Sunagava, profesor Toh. Iz Tajvana dolazi profesor Fu Čan Vei, čovek koji slovi za hirurga koji je uradio najve­ ći broj mikrohirurških operacija u svetu… – kaže profesor Bumbaširević.

Dolazi, takođe, i profesor Košima iz Japana, koji je napravio revoluciju u mikrohirurgiji. Koristeći nove specijalne mikroskope, instrumente i konce počeo je sa uspehom da rekonstruiše veoma male krvne i limfne sudove, veličine 0,2 milimetra.

– To je doskora bilo nemoguće. Mi se ovde nadamo da će neko nabaviti takva sredstva, posebno mikroskope jer su veoma skupi. Sa ponosom mogu da kažem da stiže i 20 elitnih mikrohirurga iz Kine čije se umeće graniči sa nau­ čnom fantastikom. Predvode ih profesor Gu, predsednik kineskog udruženja, profesor Zu, general doktor Dadi Dži, profesor Vang i ostali veliki majstori mikrohirugije. Iz Indije stiže Radža Sababati, najbolji mikrohirurg ove mnogoljudne zemlje – dodaje Bumbaširević.

U Beograd, naravno, sti­ žu i skoro svi vrhunski mikrohirurzi iz Evrope. Biće prikazano više od 500 radova u šest sala istovremeno. Ovaj kongres biće upamćen i po tome što je na predlog profesora Bumbaširevića prihvaćeno da četiri mikrohirurga iz Evrope ponesu titulu evropske legende mikrohirurgije. To su Alen Žilber, Pjero Rajmondi, Panajotis Sokakos i Đorđo Bruneli. Oni će održati predavanja od po pola sata.

– Ja sam kod Alena Žilbera u Parizu završio supspecijalizaciju iz mikrohirurgije u trajanju od godinu dana, a usavršavao sam se i često sarađivao i sa ostalom trojicom. Ovakva kolegijalna pažnja će postati praksa budućih evropskih kongresa… – navodi sagovornik „Ekspresa“.

Značajno je i da je Zavod za udžbenike odštampao knjigu „Tips and tricks in microsurgery – How I do it“, čiji je urednik upravo profesor Bumbaširević. U njoj vrhunski mikrohirurzi detaljno objašnjavaju kako rade složene mikrohirurške procedure, a koristiće je svi mikrohirurzi sveta.

– Pored toga, na moj predlog Evropsko udruženje je po prvi put dozvolilo da na kongresu besplatno učestvuju specijalizanti. Veoma je va­ žno da mladi lekari dobiju besplatnu edukaciju, mada je to teško izvodljivo, jer mikrohirurgiju, za razliku od ortopedije, ne prati velika industrija koja pomaže kongrese. Nadam se da će i druga udru­ ženja da uvedu na svojim skupovima ovu lepu praksu. Prvi put se, takođe, u okviru evropskog udruženja besplatno za mlade mikrohirurge organizuje mikrohirurški kurs. Takvi kursevi su inače veoma skupi, ali sam uspeo da pozajmim 15 mikroskopa iz Grčke, iz Atine, od proverenog prijatelja profesora Sokakosa – dodaje profesor Bumbaširević.

Kongres će biti i prilika da 90 mladih hirurga, uklju­ čujući i doktore iz Srbije, dobije diplome evropskog udru­ ženja da su ovladali osnovama mikrohirurgije.

– Ti mladi ljudi iz celog sveta pamtiće Beograd kao važnu stanicu u njihovom životu. Skupe instrumente i konce donosi najveća svetska kompanija S&T, a njihov vlasnik Markus Springler isklju­ čivo zbog ličnog prijateljstva sa mnom čini tu veliku donaciju Beogradu – navodi naš sagovornik.

Kongres će da pokaže koliko je mikrohirurgija napredovala. Veliki broj predavanja i instruktivnih kurseva pokazaće mogućnosti rešavanja najsloženijih problema u hirurgiji upotrebom mikrohirurške tehnike.

– Prišivanje odsečenih delova tela, transplantacija kosti, mišića, nožnih prstiju na ruku danas je rutina. Rekonstrukcija limfnih sudova u slučaju limfedema takođe, kao i transplantacija ekstremiteta sa mrtve osobe, celog lica, penisa… Daleko se oti­ šlo u rekonstrukciji lica, dojke i svih delova tela. Povrede nerava se leče sa velikim procentom uspeha. Mikrohirurgija je neophodna da bi se plasirale bioničke noge i ruke koje imaju mogućnost osećaja. Mi smo prvi u svetu ovde u Beogradu ugradili bioničke noge koje osećaju – kaže profesor Bumbaširević.

Jedna od sesija na kongresu biće posvećena upotrebi robota u mikrohirurgiji. Potvrdu naučnog značaja ovog kongresa dao je i časopis „Injury“, koji izdaje kompanija „Elsevier“ iz Engleske, posvećujući mu ceo jedan broj.

– Beograd ovim kongresom postaje svetska metropola mikrohirurgije, ali i više od toga – zaključuje profesor Marko Bumbaširević

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar