TESTIRANJE BIOLOŠKOG ORUŽJA U GRUZIJI ODNELO 73 ŽIVOTA: Ruski general tvdi da izbor mesta za testiranje nije slučajan (VIDEO)

TESTIRANJE BIOLOŠKOG ORUŽJA U GRUZIJI ODNELO 73 ŽIVOTA: Ruski general tvdi da izbor mesta za testiranje nije slučajan (VIDEO)

Printscreen: Youtube


Najmanje 73 osobe preminule su tokom testiranja biološkog oružja u američkoj biomedicinskoj laboratoriji u Gruziji, a testiranje je predstavljeno kao ispitivanje lekova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Centar za istraživanje javnog zdravlja „Ričard Lugar“ je u gruzijskoj prestonici Tbilisiju otvoren 2013. godine. Bivši ministar u Vladi Gruzije nedavno je objavio da poseduje dokumente koji sadrže sve detalje o radu te ustanove. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ti dokumenti ukazuju da je na toj lokaciji vršeno testiranje oružja za masovno uništenje.

U dokumentima je zabeležena smrt 73 osobe u kratkom vremenskom periodu, a indicije su da je do toga došlo usled izloženosti „veoma toksičnim hemijskim i biološkim agensima s visokom stopom smrtnosti“, rekao je Igor Kirilov, koji je u ruskoj vojsci zadužen za odbranu od radiološkog, hemijskog i biološkog oružja.

On je dodao da od Gruzije i SAD očekuje odgovor zašto se u centru „Lugar“ čuva municija za hemijsko i biološko oružje.

„SAD stalno povećavaju svoj biološki potencijal i kontrolu za nacionalnim kolekcijama patogenih mikroorganizama, i to ne samo u postsovjetskom prostoru“, izjavio je ruski general.

Po njegovim rečima, u ovom trenutku funkcioniše više od 30 američkih laboratorija sa visokim nivoom biološke zaštite.

„Izbor mesta za laboratorije, po meni, nije slučajan. Mnoge od njih su raspoređene u blizini teritorija Rusije i Kine i stalni su izvor biološke pretnji za naše države“, naglasio je on.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar