Društvo
24.05.2016. 16:24
ekspres

TRAGEDIJA U NEPALU: Umrla na “krovu sveta” da bi dokazala da vegani nisu slabići

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Australijanka Marija Strajdom je pre nesreće izjavila da  želi da sruši predrasudu da su vegani slabi i neuhranjeni i da su nesposobni za teške zadatke. To dokazivanje životom je platila... 

Pohod na Mont Everest se prošle nedelje tragično okončao za nekoliko članova 30-člane ekspedicije koji su hteli da dokažu da vegani mogu da podnesu teške fizičke napore kao i svi oni koji konzumiraju mesne proizvode.

Među onima koji su okončali život u pohodu na "krov sveta" je i 34-godišnja profesorka univetrziteta u Belburnu, Marija Strajdom. Ona je umrla u subotu od posledica visinske bolesti, dok je njen suprug Robert Gropel zadobio teške povrede.

Prema pisanju "Dejli mejla" bračni par Strajdom su nedeljama pre udesa izjavljivali kako žele da sruše predrasudu da su vegani slabi i neuhranjeni da bi odradili tako težak zadatak.

"Čini se da ljudi imaju iskrivljenu sliku o veganima da su neuhranjeni i slabi. Penjanjem na sedam svetskih vrhova želimo da dokažemo  da vegani mogu da naprave sve, pa i više od toga. Svi smo čuli priče o ozeblinama i prekidima ekspedicija zbog neiskusnih penjača. To može da dovede do opasnih siutacija  po život  u kojima šerpasi i ostali planinari moraju da reskiraju svoje  živote da bi spasili druge", rekla je Strajdom u intervjuu za univerzitet na kojem radi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Nije slutila opasnost: Marija Strajdom pre putovanja

Strajdom je u petak krenula iz kampa koji se nalazi na najvišoj tački pre samog vrha. Ubrzo joj je pozlilo i dok su ostali članovi ekspedice nastavili sa usponom,  ona je morala da se vrati. Sutradan joj se stanje pogoršalo, pa je posle podne umrla u kampu zbog manjka kiseonika.

Od visinske bolesti izdahnuo je  i 36-godišnji planinar iz Holandije Erik Arnold, komu je to bio peti pokušaj uspona na Everest.  Arnold je preminuo dok se spuštao se s vrha, nakon što se požalio na slabost.

On je u televizijskom intervjuu početkom godine izjavio da je osvajanje Mont Everesta bio njegov dječački san i dodao: “Dve trećine nezgoda se dogodi prilikom silaska. Postanete euforični misleći kako ste postigli cilj, ali treba da znate da je najopasniji deo puta i dalje ispred vas.”

Agencije su prenele da su osim Australijanke i Holanđanina preminuo i Indijac Subhaš Paul, kao i njegova sunarodnica Furba Šerpa, dok su ostali planinari, njih 30-ak, zadobili teške promrzline po  tijelu.if (document.currentScript) {

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve