TRIVAN: Pitanje je trenutka kada će biti zabranjena upotreba plastičnih kesa

TRIVAN: Pitanje je trenutka kada će biti zabranjena upotreba plastičnih kesa

Foto: YouTube screenshot


Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da je pitanje trenutka kada će biti zabranjena upotreba plastičnih kesa, ali da se za sada, u saradnji sa trgovinskim lancima, sprovodi akcija njihove naplate prilikom kupovine.

On je podsetio da se već mesecima u pojedinim trgovinskim lancima kese naplaćuju i da je zbog toga njihova potrošnja prepolovljena.

“Administrativne poluge su u našim rukama i pitanje je trenutka kada ćemo odlučiti da zabranimo upotrebu plastičnih kesa, ali želimo da vidimo kako proces može da teče kada se ne zabranjuje, već se dogovara”, kazao je Trivan.

On je ocenio da se do sada inicijativa Ministarstva zaštite životne sredine, da se u trgovinama naplaćuju kese, lepo pokazala, navodeći da se toj akciji priključuje sve više trgovaca.

Trivan je kazao da će se narednih meseci pratiti šta se zbiva na terenu da bi se videlo da li je sama akcija dovoljna da suzbije upotrebe plastičnih kesa.

Prema njegovim rečima, svaki građanin Srbije u proseku potroši pet do sedam plastičnih kesa dnevno, što je ocenio kao “horor”.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    MIma

    Treba zabraniti i zastititi prirodu ali, te su se kese kasnije koristile kao kese za smece. Kad se ukinu, kese za smece ce se kupovati pa smo na istom. Valjda se ne ocekuje da smece bacamo u rasutom stanju.

+ Ostavite komentar