Društvo
08.02.2018. 17:22
ekspres

TVRDE DA JE ZAHTEVAO BESPLATNE USLUGE: Republički geodetski zavod podneo prijavu protiv Šabića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Republički geodetski zavod saopštio je danas da je protiv Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića podneo prijavu Upravnom inspektoratu, zbog zahteva da pojedinim interesnim grupama Zavod omogući besplatne usluge.

Kako je navedeno u saopštenju, "pojedine interesne grupe", naime, želeći da izbegnu plaćanje taksi, a pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, zahtevale su od RGZ da besplatno isporuči informacije i analize o podacima 19 miliona parcela i šest miliona objekata.

Kako je saopšteno iz RGZ, Povernik je svojim dopisima RGZ-u nalagao da ove usluge pruži besplatno, iako za takav tip zahteva sva fizička i pravna lica, kažu, plaćaju takse definisane Zakonom o republičkim administrativnim taksama.

"Za to bi bilo potrebno platiti takse u velikim iznosima i bilo bi neophodno izraditi nekoliko desetina do nekoliko miliona dokumenata. Na svaki zahtev RGZ odgovara ukoliko je uplaćena taksa, u suprotnom taj trošak direktno pada na teret budžeta Srbije", navodi se u saopštenju RGZ-a.

Kažu da je Poverenik pružio podršku onim interesnim grupama koje su pokušale da zaobiđu plaćanje i podatke dobiju besplatno, pozivanjem na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

"RGZ je pokušavao da ukaže na obavezu plaćanja republičkih taksi, ali je Poverenik insistirao na odredbama svog Zakona, zanemarući druge zakone koje RGZ u svom radu mora da poštuje. Tako je RGZ, pod pretnjom kažnjavanja i uz medijsku satanizaciju, primao naloge Poverenika da svoje podatke izdaje besplatno", ističe se u saopštenju.

RGZ je, zbog takvog pristupa Poverenika, podneo prijavu Upravnom inspektoratu.

Ovim povodom se na društvenoj mreži Tviter oglasio Šabić, koji smatra da je saopštenje RGZ-a "teško dostižna kombinacija totalnog diletantizma i ružne, zle namere da se obmanjuje javnost".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Twitter screenshot

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
29.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve