U DOMU GARDE KONFERENCIJA ASIMETRIJA I STRATEGIJA: Migrantska kriza, terorističke grupe i sajber terorizam promeniće svet


Ministar odbrane Aleksandar Vulin otvorio je danas naučnu konferenciju „Asimetrija i strategija“ u Domu Garde na Topčideru. Poručio je da se svet menja i to, nažalost, na gore, da nije svaka promena dobra te da tome svedočimo.

Foto Ministarstvo odbrane Srbije

Foto Ministarstvo odbrane Srbije

– Svet postaje sve nebezbednije mesto. Svet postaje mesto u kome su pretnje sve izvesnije, a u kome su naši odgovori vrlo često nedovoljni ili ih jednostavno i nemamo. Otkako su nauka i svet proglasili smrt ideologija, proglasili da se istorija više neće menjati, živeli smo u kratkotrajnom periodu zablude da živimo u najboljem od svih sistema. Pokazalo se da je zabluda duboka koliko i gorko razočaranje. Sukobi u kojima živimo i trajemo pokazali su se kao duboki, teško sagledivi i sukobi na koje sve ređe imamo odgovor. Izazovi sa kojima se svi suočavamo su izazovi o kojima smo razmišljali malo, ili nimalo.Od migrantske krize do uspona terorističkih grupa, preko sajber terorizma pa sve do asimetričnih pretnji koje osećamo unutar samog društva, i van društva, postali su izazovi na koje nemamo pravi odgovor. Jedan od razloga značaja i vašeg današnjeg skupa jeste što je ovo još jedan od pokušaja da pronađemo odgovor. Da priznamo sebi da odgovor nemamo, izjavio je ministar Vulin.

Kako je istakao ministar odbrane, uspon Islamske države je uspon zla koji prevazilazi nacionalne granice, koji sada dokazuje da ne postoji kao teritorija, već kao ideja.

Foto Ministarstvo odbrane Srbije

Foto Ministarstvo odbrane Srbije

– Migrantska kriza za koju niko ne zna kako će se završiti i koliko će duboko i trajno promeniti zemlje kojima je izložena, pa čak i zemlje u kojima je nastala, upozoravaju nas da vreme koje je pred nama neće moći da se rešava onako kako smo mislili da može, ili onako kako nas je do sada učila doktrina i nauka. Svet se nepovratno promenio. I nije se promenio na bolje. Ono što nam ostaje kao sidro, kao uporište, kao mogućnost da od nečega krenemo jeste upravo poznavanje dobra i zla. Jeste osećaj tako duboko usađen u svako ljudsko biće i svaku organizovanu ljudsku zajednicu – razlikovanja dobra i zla i suština postojanja ljudskog društva u kome nećete nametati gotove odgovore slabijem. Suština ljudskog društva u kome će prihvatiti pravo naroda na izbor sopstvenog života, na izbor načina života. U kome ćete prihvatiti da svako ima specifičnost koja neće ugroziti druge i koja će omogućiti samo postojanje onoga što zovemo ljudskom zajednicom, poručio je Vulin i dodao da globalizacija mora da učini korak unazad i da prihvati bar pravo na postojanje slobodnog naroda, pravo na postojanje slobodne zemlje ma koliko ona mala bila, ili ne, u stanju da upravlja svetskim tokovima i procesima.

– Bez toga, bez povlačenja globalizacije bar za korak, mi ćemo imati globalnu pretnju, ali nećemo imati globalni odgovor. Nisam vam ništa pomogao, ali sam sa vama podelio svoje sumnje, svoje strahove i ono što moj narod čini baš takvim kakav on i jeste. Razlikovanje dobra od zla. I ako veliki išta mogu da nauče od mog naroda onda je to da je moj narod uvek bio na strani slobode. Kako se Srbi opredele tako se opredelila sloboda. Tako je bilo uvek, rekao je ministar Vulin.

Foto Ministarstvo odbrane Srbije

Foto Ministarstvo odbrane Srbije

Prisutnima na skupu se obratila i direktorka Instituta za strategijska istraživanja Jovanka Šaranović te poručila da znanje i strategijska misao moraju da imaju posebno značajno mesto u definisanju odgovora na sve dramatičnije ugrožavanje globalne bezbednosti.

Takođe, prisutne na naučnom skupu pozdravio je i načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Miroslav Talijan koji je naglasio da kontinuitet promena i problema zahteva da gledamo u budućnost, da predviđamo, i da istu dovodimo u sadašnjost, čineći na taj način naše odgovore spram opasnosti, kvalitetnim i brzim, ali pre svega efektivnim efikasnim i zakonitim.

Foto Ministarstvo odbrane Srbije

Foto Ministarstvo odbrane Srbije

Jednodnevna naučna konferencija „Asimetrija i strategija“, na kojoj učestvuju predstavnici iz Srbije i inostranih zemalja, obuhvata tri tematska panela – koncept asimetrične pretnje, strategijski kontekst savremenih asimetričnih pretnji i relevantnost klasične strategijske misli.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar