Društvo
06.03.2018. 15:49
Kristina Kecman, Foto Kristina Kecman

U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI PREDSTAVLJENI ZBORNICI: "Migranti u Evropi 21. veka" i "Stanovanje Roma u Srbiji"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pitanje migrantske krize, kao i pitanje stanovanja Roma u Srbiji, zauzimaju važan deo naše društvene stvarnosti, i tim povodom je Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti, danas  predstavila  zbornike naučnih radova: "Migranti u Evropi 21. veka" i "Stanovanje Roma u Srbiji: stanje i izazovi".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Kristina Kecman/Ekspres

Tibor Varadi, akademik i jedan od urednika ovih zbornika, istakao je da pristup ovim pitanjima označava istinski ispit ljudskosti, a Jasmina Grković-Mejdžor, akademik,  dodala je da ove dve knjige treba pročitati, jer nas svaki tekst u njima pomera iz udobnosti fotelje i primorava da pogledamo istinsko lice stvari.

U zbornicima su se našli radovi etnologa, sociologa, istoričara, pravnika, arhitekti, kao i drugih naučnika, koji su proučavali položaj migranata i Roma u evropskom društvu, i razotkrili skrivene uticaje koji ovim ugroženim grupama uskraćuju istinsku uključenost u socijalnu zajednicu.

Radovi su otvorili neka od osetljivih i složenih pitanja sa kojima se migranti i Romi suočavaju i dan danas, kao što su odnos između integracije i asimilacije, problem verske tolerancije i slobode naspram ukorenjenih predrasuda, stigmatizacije Roma, političku zloupotrebu migranata, ali su takođe i ponudili inovativna rešenja za ove probleme.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Kristina Kecman/Ekspres

Zlata Vuksanović-Macura, urednica zbornika istakla je da svi radovi u zborniku donose nove činjenice davno poznatih pojava, a tekstovi koji su objavljeni  u zbornicima otkrivaju pravo lice i naličje života ugroženih grupa i mogu da pruže detaljniji uvid u težinu izazova sa kojima se migranti i Romi svakodnevno suočavaju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve