Društvo
12.09.2018. 14:43
R.E./N1

UČENICI ĆE BITI KAŽNJAVANI DRUŠTVENO KORISNIM RADOM: Ukoliko odbiju, odgovaraće roditelji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zakon će unošenje droge ili alkohola u školu, korišćenje cigareta, unošenje oružja ili petardi u školu, ugrožavanje sopstvene i bezbednosti đaka i nastavnika kažnjavati  opomenama, ukorom ili obaveznim društveno-korisnim i humanitarnim radom, kako piše u pravilniku Ministarstva prosvete Srbije, prenose Večenje novosti.

Za učenika, koji odbije da učestvuje u društvenom korisnom, odnosno humanitarnom radu, odgovaraće roditelj.

"Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisana je odgovornost roditelja za aktivno učestvovanje u svim oblicima vaspitnog rada sa učenikom. Ukoliko to ne učini, škola podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnu prijavu radi utvrđivanje odgovornosti roditelja", navode iz Ministarstva, a piše N1.

Za bežanje sa časova, prepisivanja, prepravljanje ocena, uništavanje ili krađa školske imovine, predviđen je ceo spektar mogućih obaveza koje će đaci morati da "odrade".

Đaci će pomagati u čišćenju učionica, biblioteke, produženog boravka, trpezarije, u razmeštanju klupa, čišćenju snega, okopavanju cveća ili farbanju ograde.

Za opomenu koju dobiju od razrednog ili veća za neko nedozvoljeno ponašanje, društveno koristan rad đaci će obavljati dva puta nedeljno tokom dve nedelje.

Ukoliko je reč o ukoru razrednog moraće da rade dva puta nedeljno tokom tri nedelje, kod ukora odeljenskog veća radiće devet puta mesečno. Ako đaci dobiju ukor direktora radiće 12 puta mesečno, a kod ukora nastavničkog veća 16 puta mesečno.

Rad može trajati od 15 do 45 minuta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve