UDRUŽENJA: Neophodan leks specijalis za nestale bebe, sadašnji predlog “sraman” i “faličan”

UDRUŽENJA: Neophodan leks specijalis za nestale bebe, sadašnji predlog “sraman” i “faličan”

Foto: Printscreen Youtube


Problem nestalih beba u Srbiji može se rešiti donošenjem leks specijalisa, kažu predstavnici tri udruženja roditelja nestalih beba koji su danas zatražili od vlade i premijerke Ane Brnabić da se iz skupštinske procedure povuče sadašnji Predlog zakona o statusu novorođenih beba kojeg su nazvali “sramnim” i “faličnim”.

Predstavnici udruženja Roditelji nestalih beba Srbije, Roditelji nestalih beba Vojvodine i Beogradske grupe roditelja nestalih beba poručili su na konferenciji za novinare da se afera nestalih beba u Srbiji može razrešiti donošenjem zakona od opšteg interesa (leks specijalis) koji bi se odnosio i na usvojenau decu.

Kako su naveli, jedna od glavnih zamerki na Predlog zakona koji je u skupštinskoj proceduri, jeste što roditelji moraju da dokažu da im je dete nestalo tako što će sami sprovesti istragu i dostaviti dokaze sudu u vanparničnom postupku.

U zajedničkom zahtevu naveli su da novi zakon treba da predvidi istragu o svakom pojedinačnom slučaju nestalog novoronđenčeta, kao i da se utvrdi gde se ta deca nalaze i uvede besplatno dobijanje dokumentacije od svih ustanova, pre svega bolnica i matičnih službi.

Udruženja se, takođe, zalažu se za javno uvođenje DNK profila dece i roditelja u okviru Zakona o nacionalnom DNK registru.

Predstavnica Beogradske grupe roditelja nestalih beba Srbije Mirjana Novokmet naglasila je da ne postoji dijalog države i roditelja nestalih beba i napomenula da su se udruženja nekoliko puta pisanim putem obraćala Komisiji za nestale bebe koju je Vlada Srbije formirala u martu ove godine.

“Pitali smo Komisiju da li je cilj utvrđivanje istine o svakom pojedinačnom slučaju, gde su našsa deca, da li će se raditi DNK analiza. Pitali smo koje će propise Komisija primenjivati u zastarelim slučajevima s obzirom da smo svi dobijali odbijenice da su naši slučajevi zastareli”, kaže Novokmet.

Ona je, takođe, u ime udruženja pitala kako će se rešiti pitanje usvojene dece, kaže, sumnjaju da su oteta ili nelegalno usvojena ili na drugi način odvojena od svojih porodica.

Kako doći do istine

Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba Goran Filipović kritikovao je predloženi zakon koji, kaže, samo utvrđuje činjenice o nestalim bebama, ali ne i kako doći do istine.

“Od prvog dana tražimo da saznamo istinu o tome kako su nestala naša deca i kod koga se nalaze, da se uradi DNK analiza, a ne da nam sud donosi rešenje. Ako su naša deca preminula želimo da znamo gde su sahranjena”, istakao je Filipović.

Na konferenciji je iznet podatak da je 240.912 beba proglašeno nestalim od 1960. godine do danas prema evidenciji Republičkog zavoda za statistiku.

Iz udruženja Roditelji nestalih beba Srbije najavili su da će biti kreiran veb sajt na kojem će svi roditelji koji sumnjaju da su im bebe otete u porodilištima moći da ostave svoje podatke, a istu mogućnost imaće i deca koja traže svoje biološke roditelje.

Najavljeno je formiranje Kancelarija za nestale bebe u svim gradovima u Srbiji u kojima će, kako je rečeno, roditelji nestalih beba moći da se obrate za savetodavnu pomoć.

Predstavnici udruženja Roditelji nestalih beba Srbije, Roditelji nestalih beba Vojvodine, koje je formirano pre mesec dana, Beogradske grupe roditelja nestalih beba i predstavnici roditelja koji nisu članovi nijednog udruženja potpisali su krajem avgusta sporazum o zajedničkom radu u rešavanju slučajeva nestalih beba.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar