Društvo
27.09.2018. 17:49
B92

"UMETNOST KOJA ČEKA PRAVDU": Gojković na izložbi ukradenih slika 5. oktobra, Živković - "bezumlje"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Domu Narodne skupštine otvorena izložba "Umetnost koja čeka pravdu" posvećena nestalim slikama, skulpturama i mobilijaru u događajima Petog oktobra 2000.

Predsednica parlamenta Maja Gojković poručila je da se ne sme odustati od potrage i da se pokradena umetnička dela moraju vratiti. Vrednost tih dela je, kako je rekla, neprocenjiva, ne samo u materijalnom smislu, već pre svega zato što predstavljaju važan deo našeg kulturnog identiteta i imaju izuzetnu umetničko-istorijsku vrednost.

Gojković je otvarajući izložbu rekla da su to dela koja jednako pripadaju svim građanima, navodeći da je u paljenjem zgrade Skupštine pre 18 godina naneta nesaglediva šteta, jer je značajan deo kulturnog nasleđa nestao i do danas nije vraćen.

Ona je poručila da treba nastaviti s potragom za tim delima i svim ostalim što je nestalo iz Doma Narodne skupštine,te da se neće odustati od toga da se Srbiji vrati "neprocenjivo blago".

Apelovala je na sve građane koji bilo šta znaju o tim umetničkim delima da to jave skupštini, navodeći da je upravo zahvaljujući savesnim građanima u proteklih nekoliko meseci vraćen deo otuđenog nameštaja. "Ali, na tome nećemo stati, jer u potrazi za tim delima verujem da ćemo ponovo pronaći i deo sebe", poručila je.

Živković: Krađa slika i paljene bezumlje, to mislim i danas

Jedan od učesnika Petog oktobra 2000-te godine i aktuelni lider Nove stranke Zoran Živković je povodom te izložbe ponovio da tadašnji DOS, niti stranke koje su ga činile, nisu organizovale ni paljenje skupštine, ni krađu slika.

Živković je rekao da je ono što se događalo posle podne 5. oktobra bio akt bezumlja koji je on i tada osudio, a i danas ponovo osuđuje.

One koji su to učinili mogao bi, kaže, da nazove grupom neodgovornih pojedinaca čiji su bes, ili želja za krađom, ili nešto treće, doveli do toga da se unište vredna umetnička dela i zapali deo skupštine.

"To nema nikakve veze sa organizatorima 5. oktobra, ni sa onim časnim i poštenim ljudima koji su u najvećem delu bili ovde ispred, jer mi smo tog dana osvojili slobodu i ovaj prostor je ponovo tada dobio značaj koji treba da ima u svakoj državi, a to je da bude hram demokratije. Sigurno je bilo pogrešo očekivati od nas da spaljujemo nešto što smo oslobodili", rekao je Živković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve