UMRO POSLEDNJI OFICIR JNA KOJI JE DOBIO ČIN GENERALA: Preminuo Enes Taso, komandat čuvene 51. mehanizovane brigade i počasni građanin Pančeva

UMRO POSLEDNJI OFICIR JNA KOJI JE DOBIO ČIN GENERALA: Preminuo Enes Taso, komandat čuvene 51. mehanizovane brigade i počasni građanin Pančeva


General- major Enes Taso bivši komandant čuvene 51. mehanizovane brigade preminuo je u nedelju 12.08. ove godine u 72. godini života.

General Enes Taso rođen je 1946. godine u Prijepolju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA 1968. godine kao pripadnik 21. klase koja ove godine obeležava pola veka od proizvođenja u čin potporučnika, Komandno-štabnu akademiju Kopnene vojske i Školu operatike u Centru visokih vojnih škola JNA.

Obavljao je dužnosti od komandira voda, do komandanta 51. mehanizovane brigade u Pančevu. Komandant ove brigade Enes Taso je bio i početkom 1990-tih kada je ona dejstvovala na prostoru Hrvatske.

Kao visoki oficir JNA Taso je zatim poslat u Sarajevona funkciju zamenika komandanta 2. Sarajevske vojne oblasti. General Taso je ranjen prilikom napada u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine. Taso se nalazio u poslednjem vozilu, na začelju kolone, dok je komandant  2.VO general Kukanjac bio na čelu.

U napadu general Taso je teško ranjen. U toku višemesečnog lečenja u Sarajevu, pre nego što je razmenjen, su ga ubeđivali da kao Musliman pređe u TO, BiH da bi im to mnogo značilo što je on uporno odbijao, ostajući veran datoj svečanoj obavezi, odbio da napusti JNA.

Napad u Dobrovoljačkoj Enes Taso je uspeo da preživi i penzionisan je kao teški ratni vojni invalid. Enes Taso je poslednji oficir JNA koji je dobio čin generala.

Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom Narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orednom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, nagrade „22. decembar“ za izvanredno rukovođenje i komandovanje i drugim vojnim priznanjima.

General Enes Taso svoju karijeru i život osim za vojnu službu vezao je i za Pančevo. Za izuzetne zasluge dobio je prvo Oktobarsku a zatim i Novembarsku nagradu Grada Pančeva. Za počasnog građanina Pančeva proglašen je 2016. godine.

Skromnog generala u penziji Enesa Tasa, poštovanog od svojih saboraca i sugrađana, Pančevci su godinama susretali kako u društvu prijatelja šeta najčešće stazama Koteža 2. I kao penzioner general Enes Taso nastavio je da deluje kroz civilna i vojna društva – pre svega kroz Udruženje za negovanje tradicije 51. mehanizovane brigade JNA čiji je bio komandant u najtežim danima.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Живослав

    General Taso nije bio na višemesečnom lečenju u Sarajevu, već je istog dana, po ranjavanju pod veoma dramatičnim okolnostima izveden iz bolnice na Koševu i prebačen na teritoriju pod kontrolom bosanskih Srba. Stoga mu narečene ponude o promeni strane nisu mogle biti nuđene u bolnici.

+ Ostavite komentar