USKORO BEOGRAĐANE OČEKUJE “RADOST ČITANJA”: Marokanski pisci počasni gosti na sajmu knjiga, a očekuje se više od 200 000 posetilaca

USKORO BEOGRAĐANE OČEKUJE “RADOST ČITANJA”: Marokanski pisci počasni gosti na sajmu knjiga, a očekuje se više od 200 000 posetilaca

Printscreen:sajamknjiga.rs


Međunarodni sajam knjiga će na Beogradskom sajmu okupiti više od 500 domaćih i stranih izlagača od 21. do 28. oktobra, a biće pod sloganom “Radost čitanja”.

Na današjoj konferenciji za novinare u Skupštini Grada Beograda rečeno je da je 63. Sajam posvećen savremenoj srpskoj i svetskoj književnosti, teorijskoj misli u oblasti “duhovnih disciplina”, književnom prevodilaštvu i promociji knjige i čitanja.

Izlagači će izdanja predstaviti u halama Beogradskog sajma 1, 1a, 2a, 2c i 4, gde će biti i diskusije i predavanja o književnosti, izdavaštvu, društvenoj situaciji i obeležavanju jubileja.

Počasni gost Sajma je Maroko koji će viševekovnu tradiciju i kulturnu raznovrsnost – dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika predstaviti u hali 2a.

Na sajmu će učestvovati i izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, ali i iz Republike Srpske, zatim iz Irana, Japana, Kine, Madjarske, Rumunije, Rusije, Slovenije, SAD, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske.

Sajam će ugostiti peruanskog pisca Santjago Ronkaljolo, portugalskog Valtera Goa Maia, slovenačkog pesnika Roberta Simonišeka, američkog pisca Pitera Breta, prevodioce srpske književnosti na ruski Jelenu Sagaloviš i na nemački jezik Mirjanu Vitman i Klausa Vitmana.

Ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž kazao je da će njegiva zemlja, kao prva arapska koja je počasni gost Sajma, imati štand u marokanskom gradjevinskom stilu, a biće izložena izdanja najznačajnijih izdavača i javnih institucija, i uz više od 1.000 dokumentarnih naslova.

Najavio je tribine marokanskih književnika i mislilaca, kao i nastup 22. oktobra u Domu omladine marokanskog muzičara Farida Ganama (Farid Ghannam).

Predsednik Odbora Sajma Knjiga Zoran Avramović kazao je da je ovogodišnji grad – gost Sajma Niš, koji će u Hali 1a u petak, 26. oktobra na platou Branka Miljkovića predstaviti svoje institucije, festivale, umetnike i izdavače.

“Knjiga je stub srpske kulture. Sajam knjiga ima važnu ulogu u čuvanju i razvijanju te tradicije”, kazao je Avramović.

Urednik programa Sajma knjiga Sanja Milić najavila je da će u Hali 2c biti obeleženo 150 godina od rodjenja pesnika Alekse Šantića, 200 godina od objavljivanja “Vukovog rječnika”, 125 godina od rodjenja pisca Miloša Crnjanskog, 150 godina od rodjenja i 75 godina od smrti Mihaila Petrovića Alasa.

Sekretarka za kulturu Grada Beograda, Ivona Jevtić kazala je da je Sajam jedna od 11 manifestacija od izuzetnog značaja za Beograd i da broj posetilaca raste, te ih je  prošle godine bilo 200.000 ljudi, dok se ove godine očekuje još više.

Na 63. Medjunarodnom sajmu knjiga biće nagradjeni izdavač i izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine, izdavač iz dijaspore. Biće dodeljena posebna priznanja za doprinos u oblasti nauke, za izdavača, knjigu ili strip, za mladog dizajnera, kao i nagrade “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu i za nejlepšu dečju knjigu.

Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara. Sajam će radnim danima raditi od 10 do 20 časova, osim petka i vikenda kada će raditi do 21 čas.
“Školski dan” je u četvrtak, 25. oktobar, a “porodični dani” su u ponedeljak i utorak, 22. i 23. oktobar.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar