Društvo
22.02.2018. 13:39
R.E./Beta

UZ PRISUSTVO VUČIĆA I LAVROVA: Predstavljen mozaik na kupoli Hrama Svetog Save

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Hramu Svetog Save, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, danas je predstavljen mozaik centralne kupole hrama, visine 65 metara, koji je jedan od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Vučić se na početku obraćanja, na ruskom jeziku, zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za "bezuslovnu podršku" Srbiju u odbrani njenih državnih interesa i njegovoj privrženosti razvoju rusko-srpskih odnosa.

Takođe, srpski predsednik se zahvalio i Lavrovu, što je došao da uveliča obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije.

Vučić je rekao da je na mozaiku radilo 70 umetnika i mozaičara iz Rusije i Srbije, koji su "utkali milione blještavih komadića u jednu jedinstvenu poruku bratstva i solidarnosti".
On se zahvalio umetniku Nikolaju Muhinu, na posvećenom i veličanstvenom delu koje, kako je ocenio, ostaje za buduća pokoljenja Srbije, ali i Rusije - kao simbol bratstva dva naroda.

https://twitter.com/predsednikrs/status/966622998060064768

Gasprom je donirao četiri miliona evra za izradu mozaika teškog 40 tona, koji se prostire na 1.248 kvadratnih metara. Pravljen je godinu dana u Moskvi, nakon čega je prevezen u Beograd.

Vučić je naglasio da će Hram Svetog Save biti završen i da je država Srbija u poslednjih nekoliko meseci uložila više nego što je uloženo poslednjih decenija.

"Da dokažemo da smo naučili sve lekcije i da smo odabrali život, građenje i prosvetljenje koje je obeležilo čitav život velikog sveca. Da omogućimo da hram koji je danas najveći u ovom delu Evrope i sveta, bude i najlepši i najsvetiji", rekao je Vučić.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izneo je svoje divljenje i odao priznanje svima koji su učestvovali u gradnji, opremanju i oslikavanju mozaika.

"Današnji događaj simboliše duhovnu i kulturnu bliskost naših građana i naših crkava" rekao je Lavrov i dodao da je to posebno važno danas kada su u nekim zemljama poput Ukrajine, Crne Gore i Makedonije obe crkve u dobu iskušenja, jer se igraju neke političke igre.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej podsetio je da se Hram nalazi na mestu na kome su Turci daleke 1595. godine spalili telo Svetoga Save. Prilikom obeležavanja 300 godina od tog nemilog događaja, rodila se ideja da se na ovom mestu podigne veličanstveni hram, najvećoj duhovnoj i kulturnoj ličnosti, rekao je patrijarh.

"Ovom prilikom sa ovoga svetoga mesta, najsrdačnije se zahvaljujemo bratskoj Rusiji i gospodinu Putinu za ljubav prema našem narodu kao i Ruskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je patrijarh Irinej.

Irinej je govorio o istorijatu izgradnje Hrama na Vračaru, da je njegova gradnja više puta bila zaustavljena tokom raznih događanja koji su zadesili ove prostore, te da se sada ona nastavlja i da će Hram biti "ponos Srba i Rusa kao i celog pravoslavlja".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve