Društvo
13.03.2019. 14:48
R.E./Danas

Profesorka Zagorka Golubović

VELIKI GUBITAK ZA SRPSKU SOCIOLOGIJU I FILOZOFSKI FAKULTET: Preminula profesorka Zagorka Golubović

zagorka-golubovic.png

Profesorka Zagorka Golubović preminula je jutros u Beogradu posle duge bolesti u 89. godini, rekli su našem listu članovi njene

Profesorka Zagorka Golubović preminula je jutros u Beogradu posle duge bolesti u 89. godini, rekli su našem listu članovi njene porodice. Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Jedna od najznačajnijih antropološkinja i sociološkinja diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Radila je kao profesor u gimnazijama u Zemunu i Beogradu (1952-54). Izabrana je u zvanje asistenta na Filozofskom fakultetu 1957, gde je ostala do 1975. u zvanju vanrednog profesora. U januaru 1975. suspendovala ju je Skupština SR Srbije. Do 1981. godine bila je bez posla, a u međuvremenu je radila kao gostujući profesor u Švedskoj, Velikoj Britaniji i SAD. Od 1981. radila je kao naučni savetnik na Institutu za društvene nauke koji je tada bio uključen u Beogradski univerzitet. Na Filozofski fakultet vratila se 1991, gde je do 1996. predavala socio-kulturnu antropologiju.

Bila je urednik časopisa Gledišta, Sociologija i Filozofija i član Saveta Praksisa, kao i član redakcije Praxis International.

Bila je član Upravnog odbora Jugoslovenskog društva za filozofiju i sociologiju, predsednik Sociološkog društva Srbije i filozofskog društva Srbije. Jedan je od osnivača Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve