(VIDEO) PREMIJERKA SVEČANO OTKRILA SPOMENIK GVOZDENOM PUKU: Prisustvovala cela srpska Vlada i predstavnici vojske Srbije

(VIDEO) PREMIJERKA SVEČANO OTKRILA SPOMENIK GVOZDENOM PUKU: Prisustvovala cela srpska Vlada i predstavnici vojske Srbije

Youtube: Printscreen


Premijerka Srbije Ana Brnabić, zajedno sa predsednikom opštine Prokuplje, Aleksandrom Simonovićem, danas je svečano otkrila Spomen obeležje Drugom pešadijskom puku “Knjaz Mihailo” iz Prvog svetskog rata, koji je prozvan Gvozdeni puk zbog svog junaštva.

Otkrivanju spomenika prisustvovala je cela srpska Vlada, predstavnici Vojske Srbije, boračkih organizacija i veliki broj Prokupčana i gradjana Toplice.

Idejno rešenje kompleksa uradio je arhitekta Milan Radovanović, a spomenik je delo prokupačkog vajara Čedomira Ristića.

Kompleks sadrži betonske kocke na kojima su ispisana imena nosioca Karadjordjeve zvezde sa mačem iz tog puka – najvećeg odlikovanja srpske vojske. Ukupno 255 vojnika iz Toplice ga je ponelo a 39 njih čak dva puta.

Uradjena je i mobilna aplikacija za taj Spomen park, pa korisnici mobilih telefona u parku kada  telefon približe betonskoj kocki na telefonu dobijaju sve podatke o ličnostima.

U sklopu spomen parka izgradjena je fontana, mesto za odmor i dečije igralište.

Novac za izgradnju, oko 40 miliona dinara, obezbedjen je iz budžeta opštine Prokuplje.

To je prvi Spomen park izgradjen u čast najslavnijoj vojnoj jedinici Srpske vojske koja je bila gotovo zaboravljena u periodu nakon Drugog svetskog rata.

Izgradjen je u parku kod Železničke stanice, odakle je 7. oktobra 1912. iz Toplice, Jablanice i Puste reke mobilisano 20.000 vojnika prvog i drugog poziva.

Tada se mobilizaciji odazvalo gotovo 100 odsto muškaraca iz Toplice.

Puk je učestvovao u svim velikim bitkama koje je Srbija vodila u Balkanskim ratovima – Kumanovskoj, Prilepskoj, Bitoljskoj, a posle Bregalničke bitke je zbog iskazanog herojstva i nesalomive odbrane od neprijatelja prozvan “Gvozdeni”.

Taj naziv će puk zadržati i tokom Prvog svetskog rata i odigrati ključnu ulogu u bitkama na Ceru, Kolubari i Drini.

“Gvozdeni puk” štitio je odstupnicu Srpskoj vojsci prilikom povlačenja preko Albanije, učestvovao je u oslobadjanju Prokuplja, Niša i mnogih drugih gradova nakon proboja Solunskog fronta.

Pripadnice Gvozdenog puka bile su i dve žene heroji takodje nosioci karadjordjeve zvezde i najvećih srpskih i francuskih odlikovanja – Srpkinja Milunka Savić i Škotlandjanka Flora Sends.

Ratna zastava tog puka bila je najodlikovanija zastava u Srpskoj vojsci. Prilikom sahrane kralja Petra Prvog zastava “Gvozdenog puka” prekrivala je kovčeg.

Posle Prvog svetskog rata do maja 1920. puk je obezbedjivao Narodnu skupštinu, dvor i ministarstva u Beogradu. Zatim je rasformiran.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar