(VIDEO) STRIŽI U AKCIJI: Ruske lastavice ponovo nad Srbijom

(VIDEO) STRIŽI U AKCIJI: Ruske lastavice ponovo nad Srbijom

Foto Slaviša Golubović, privatna arhiva


Strižima je ovo treći nastup u Srbiji. Prvi put u Srbiji pojavili su se 2012. godine povodom proslave veka srpske avijacije što je preko 200.0000 posetilaca sa oduševljenjem pozdravilo. Dve godine kasnije povodom 70 godina od oslobođenja Beograda ponovo su nastupili

Nastup ruske akrogrupe Striži (Lastavice) povodom 73 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu ponovo je maestralnim nastupom na aerodromu Batajnica oduševilo Beograđane i sve one koji su prisustovovali ovoj manifestaciji.

Strižima je ovo treći nastup u Srbiji. Prvi put u Srbiji pojavili su se 2012. godine povodom proslave veka srpske avijacije što je preko 200.0000 posetilaca sa oduševljenjem pozdravilo. Dve godine kasnije povodm 70 godina od oslobođenja Beograda ponovo su nastupili, ali ovaj put iznad same srpske prestonice povodom vojne parade, koja je tad organizovana.

Beograđani su imali priliku i tad da uživaju u pripremama, a kasnije i u nastupu koji nije pokvarila kiša koja je tad padala.

Inače Striži su retko viđani u nastupima izvan Rusije, posle 2000. pa je time na atraktivnosti njihov program dobio na značaju. Pre Srbije Striži su nastupili 2005 u Češkoj i UAE.

 

Srpski nastup je odličan povod da se o njima ispriča kratka priča.

Datum osnivanja ove akrogrupe uzima se 6. maj 1991. godine kada je ova akrogrupa nastupila pod nazivom Striži na avionima MiG -29, sa atraktivno obojenim letelicama. Ova akrogrupa pripada inače 237. gardijskom centru za prikazivanje vazduhoplova, koja se nalazi u Kubinki kod Moskve. Inače ovom centru pripada i druga akro grupa ” Ruski vitezovi” koja leti na Suhoj Su-27.

 

Prvo javno prikazivanje Striži su imali pod vođstvom potpukovnika A.N. Kutuzova, koji je inače bi jedan od pilota koji su 1986. prikazao MiG-29.

Striži su tokom devedesetih godina prošlog veka osim pred domaćom publikom nastupali i u Francuskoj, Švajcarskoj, Belgiji, Tajlandu, Mongoliji, Vijetnamu, Maleziji, Bugarskoj, Kini, SAD gde su demonstrirali vrhunsko umeće pilotiranja ruskih pilota.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar