Društvo
17.10.2018. 18:04
R.E/Beta

VLADA SRBIJE: Nastavićemo reforme koje pojednostavljuju uslove poslovanja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vlada Srbije danas je saopštila da će nastaviti ekonomske reforme koje imaju za cilj da dodatno pojednostave uslove poslovanja i kreiraju podsticajni privredni ambijent.

U saopštenju povodom objave Svetske liste konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) na kojoj je Srbija ove godine napredovala za pet mesta i sada je na 65. mestu od 140 ekonomija sveta, navedeno je da je taj napredak odraz opredeljenosti Vlade da otkloni barijere za brži  privredni rast.

Ocenjeno je da je jedan od mehanizama za lakše poslovanje eUprava, koja smanjuje birokratiju i povećava efikasnost rada javnih službenika, što zajedno utiče na povećanje efikasnosti privrede i veću predvidivost poslovanja u Srbiji.

"Srbija je ostvarila napredak prema skoro svim najznačajnijim kriterijumima konkurentnosti. Imajući u vidu da su znanje i inovacije najveći izvozni potencijali Srbije za 21. vek, posebno ohrabruje činjenica da je Srbija u odnosu na prethodnu godinu, napravila značajan iskorak u oblasti inovacija gde je napredovala 39 mesta i sada zauzima 56. mesto u ovoj oblasti", istakla je Vlada.

Navedeno je da je najveće poboljšanje u oblastima: makroekonomska stabilnost, obrazovanje i veštine, tržište proizvoda i finansijski sistem, a da je Srbija postigla najveće povećanje indeksa konkurentnosti u odnosu na sve zemlje iz okruženja.

Od zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, Srbija je ispred Hrvatske (68. mesto), Crne Gore (71. mesto), Makedonije (84. mesto) i Bosne i Hercegovine (91. mesto). Najbolje je rangirana Slovenija koja je na 35. mestu.

"Bolja pozicija Srbije na prestižnoj listi rezultat je posvećenosti Vlade ekonomskim reformama i stvaranju boljih uslova za poslovanje, kao i povećanju konkurentnosti privrede. Ovaj indeks veoma je značajan faktor za dalje privlačenje stranih investicija, u čemu je Srbija vodeća zemlja u regionu, obzirom na to da je u 2017. imala priliv od 2,6 milijardi evra, što je više od ukupnog priliva investicija na celom Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-7°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve