Vučić: Tiršova 2 će biti završena do 2022. godine i koštaće 54 miliona evra

Vučić: Tiršova 2 će biti završena do 2022. godine i koštaće 54 miliona evra

Foto: Beta/ Miloš Miškov


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će izgradnja nove dečije bolnice u Beogradu, takozvane Tiršove 2, biti završena do kraja 2022. godine i da će cena izgradnje i opremanja biti oko 54 miliona evra.

U izjavi novinarima nakon posete Univerzitetskoj dečjoj klinici, u Tiršovoj, Vučić je rekao da je država sa najpoznatijom kompanijama iz sveta krenula da radi studiju izvodljivosti, da će i konsultanti biti najveće evropske kompanije, a da je već odredjena i lokacija za izgradnju, u Deligradskoj ulici, prema autoputu.

“Imaćemo novca za to. I (porodilište) ‘Narodni front’ se izmešta, jer hoćemo bolje uslove za majke porodilje i trudnice, bolje uslove za našu decu. Hoćemo da se to oseti na svakom koraku jer je sve zapuštano 40 i 50 godina i sada je došlo vreme da se to uradi. U Nišu smo izgradili Klinički centar, pa ćemo ići sada na Klinički centar u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, ali Dečija bolnica je prioritet. Konzervativni rok je da ćemo je završiti do kraja 2022. godine. Pokušaćemo i šest meseci ranije, ali je ovo realan rok”, rekao je Vučić.

On je dodao da se razmatra i mogućnost izmeštanja Infektivne klinike i Onkologije, a da se razmišlja o jednom prostoru na Bežanijskoj kosi na kojem bi mogao da se napravi bolnički kompleks, jer je to lokacija koja je lakše dostupna autoputem.

Vučić je podsetio da je za rekonstrukciju bolnice u Tiršovoj namenjeno 7,5 miliona evra i da je najveći deo tog novca potrošen za nove instrumente i aparate, magnetnu rezonancu i angio salu, kao i pokretne rentgenske uredjaje za decu.

“Mi smo krenuli u velike promene u zdravstvu, jer se upravo kroz zdravstvo ogleda kako jedno društvo napreduje”, rekao je Vučić.

On je ponovio da će država brinuti i o zdravstvenom osoblju, pre svega o medicinskim sestrama, ali i lekarima.

“Oni mogu da očekuju značajno povećanje plata, a uskoro će od Vlade dobiti informaciju koliko će to da bude. Ja posebno očekujem da to bude značajno za medicinske sestre, jer one rade težak posao, a mi hoćemo da ih sačuvamo u zemlji, jer se njihov rad odlično plaća u inostranstvu”, rekao je Vučić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar