VUČIĆ: Zamolio sam predsednika Van der Belena da Austrija bude uzdržanija po pitanju Kosova

VUČIĆ: Zamolio sam predsednika Van der Belena da Austrija bude uzdržanija po pitanju Kosova

Austrian President Alexander Van Der Bellen, left, shakes hands with his Serbian counterpart Aleksandar Vucic at the Serbia Palace in Belgrade, Serbia, Wednesday, Oct. 17, 2018. Van Der Bellen is on a one-day official visit to Serbia. (AP Photo/Darko Vojinovic)


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zamolio predsednika Austrije Aleksandera Van der Belena da Austrija bude uzdržanija u donošenju odluka po pitanju Kosova, posebno kada je reč o članstvu u Interpolu i formiranju vojske, već da sačeka “postojanje mogućnosti za kompromisan dogovor”.

Vučić je rekao da Srbija i Austrija, već 10 godina imaju različite stavove kada je u pitanju nezavisnost Kosova i dodao da u ljudi u Beogradu treba to da razumeju.

“Moramo da razumememo da jedan značajan deo sveta priznao nezavisnost Kosova, mi nismo i u tome se razlikujemo i kada je u pitanju odnos prema Prištini, razume se da smo na različlitim stranama”, rekao je Vučić.

Vučić je upozorio i da bi odobravanje Kosovu članstvo u Interpolu bila odluka bez ikavih pozitivnih posledica i koja bi prouzrokovala najmanje dva problema.

Prema njegovim rečima, prva posledica takve odluke bila bi da predstavnici Prištine ne bi želeli više da razgovaraju i samo bi čekali članstvo u OEBS i Ujedinjene nacije.

“Albanci neće želeti komprimisno rešenje, vršiće pritisak na Srbiju, a Srbija neće podleći pritisku i mi ćemo doći u ćorsokak”, rekao je on.

Dodao je i da će posledica takve odluke biti činjenica da će se 5.000 Srba naći na poternicama, što će stvarati tenzije na dnevnom nivou i dodatne sukobe na Balkanu.

Vučić je kazao i da je veoma zabrinut zbog najava albanskih političara da će pre kraja godine formirati vojsku Kosova i da će moliti sve u svetu da do toga ne dodje.

“Time bi nas i oni i Amerikanci i svi koji ih podržavaju doveli u nemoguću poziciju koju želimo da izbegnemo po osvaku cenu”, kazao je Vučić.

Dodao je ne postoji ni jedan međunarodni sporazum, “verbalni ni pisani”, koji dozvoljava formiranje oružanih snaga na Kosovu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar