Društvo
15.08.2018. 13:46
R.E:/Beta

VULIN NAGRADIO PORUČNIKA KOJI JE SPASIO MLADIĆA U NIŠU: "Pripadnici vojske u svakoj situaciji naći će se na usluzi i pomoći građanima Srbije"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Ljubiša Diković razgovarali su danas sa poručnikom Dušanom Trajkovićem koji je nedavno spasio život mladiću izvučenom bez svesti s dna bazena "Čair" u Nišu.

Kako se navodi u saopštenju, Vulin je ocenio da je Trajković pokazao da je hrabar čovek, kao i svaki pripadnik vojske koji je spreman da pomogne sugrađanima i bude uz svoju zemlju, ali i da je obuka ono što odlikuje pripadnike vojske.

https://www.youtube.com/watch?v=k1O_A6unMDI

"Pripadnici VS, pored ljudskih kvaliteta, moraju da budu obučeni i sigurni u sebe i moraju da znaju kako da pomognu. Upravo zato je Ministarstvo odbrane pokrenulo širu akciju i sa Ministarstvom prosvete, ali i uz promene svoje organizacione strukture, da u najvećoj mogućoj meri omogući stanovništvu da bude obučeno i da bude spremno da reaguje u situacijama u kojima su ugroženi životi ili imovina u našoj zemlji", naveo je Vulin.

Ministar je dodao da se Vojska Srbije oprema i naoružava i u vrlo kratkom vremenu pokušava da nadoknadi višedecenijski nemar i jaz sa najsavremenijim armijama sveta, ali da više od svega vodi računa o kvalitetu ljudi koji je čine.

General Diković je, uz čestitke poručniku Trajkoviću, istakao je da taj humani gest potvrđuje da pripadnike vojske krasi odvažnost, hrabrost i vera u sopstvene mogućnosti, dodajući da je u suštini, ulaganje u Vojsku Srbije i njene sposobnosti, ulaganje u bezbednost svakog našeg gradjanina."Građani Srbije mogu biti sigurni da će se pripadnici vojske u svakoj situaciji naći na usluzi i pomoći da svojim delovanjem, kako u miru, tako i u ostalim sitaucijama, apsolutno će zaštititi bezbednost i interese Srbije", poručio je Diković.

Pričajući o svom humanom gestu, poručnik Trajković, pripadnik Komande 49. logističkog bataljona, naveo je da je provodio dan na godišnjem odmoru kraj bazena, kada je ugledao kako spasilac izvlači mladića.

"Bez razmišljanja sam pritrčao, krenuo sa reanimacijom, i masažom srca i veštački disanjem uspeo sam da povratim puls davljeniku i disanje", objasnio je Trajković dodajući da je u toj situaciji primenio obuku iz prve pomoći koju je naučio tokom školovanja na Vojnoj akademiji i na obuci u svojoj jedinici.

Vulin i Diković nagradili su poručnika Trajkovića i njegovu porodicu sedmodnevnim boravkom na Tari.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve