Društvo
03.04.2019. 17:04
Nezavisne

Za Titovu pećinu bosanske vlasti ne daju pare

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Titova pećina u Drvaru zatvorena je za turiste zbog odrona koji je uništio drvenu baraku, ali federalne vlasti ignorišu zahteve za finansijsku pomoć za njenu obnovu.
Naime, načelnica opštine Dušica Runić istakla je za Srnu da je ta turistička atrakcija koja se nalazi u Spomen-kompleksu "25. maj 1944" jedan od glavnih izvor prihoda ove opštine, ali da su, ipak zbog bezbednosti primorani da je zatvore.
- Deo Titove pećine, tačnije drvena baraka, uništena je zbog odrona stena. Do toga je došlo nakon višemesečnih padavina -rekla je Runićeva.
Ona je naglasila da je opština Drvar u vrlo teškoj finansijskoj situaciji, da nema sredstava za saniranje oštećenja, ali da federalne i kantonalne institucije nisu naišli na razumevanje.
- Slali smo im zahteve za pomoć, ali niko nije imao sluha. Iz Livanjskog kantona nismo dobili nikakav odgovor, dok je Federalna uprava Civilne zaštite odgovorila da rešavanje tog problema nije u njihovoj nadležnosti - dodala je Runićeva, napomenuvši da se 25. maj u Drvaru tradicionalno obeležava, kao dan kada je 1944. slomljen fašistički vazdušni desant na ovaj krajiški grad.
Titovu pećinu, nakon rata u BiH godišnje poseti od 5.000 do 10.000 turista, iako ju je pre sukoba obilazilo oko 200.000 turista. Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks sa Muzejom "25. maj" 2009. godine, kada je obeleženo 65 godina od neuspelog nemačkog desanta na Drvar u Drugom svetskom ratu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve