Društvo
23.07.2018. 15:11
R.E./Beta

ZONA SUMRAKA FRUŠKE GORE: Pospremite za sobom, pa probudite Frušku goru

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Udruženje gradjana "Fruškać volem" kritikovalo je danas Pokrajinsku vladu i Fondaciju Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture zbog video snimka "Budjenje Fruške gore", i poručili da toj vojvođanskoj planini nije potrebno buđenje već "veliko spremanje".

"Fruškoj gori nije potrebno buđenje, ona je odavno budna, već veliko spremanje. A buđenje svesti je potrebno svima nama koji je posećujemo i koristimo", navodi se u saopštenju.

To udruženje građana medijima je poslalo kratki video pod nazivom "Sumrak Fruške gore", u kojem se kroz slike pokazuje ljudski nemar prema toj planini, izražen kroz deponije smeća, magistrale prepune rupa, lošu saobraćajnu signalizaciju, nepostojanje staza za bicikliste, nesanirana klizišta, napuštene, opustošene i devastirane objekte.

U saopštenju se dodaje da su tim videom želeli da objektivnije predstave situaciju koja je po njihovoj oceni takva da bez jasne strategije o ulaganjima neće biti sačuvan najstariji Nacionalni park i njegova bogata prirodna, kulturna i istorijska riznica.

"Takođe, bez direktinijeg uključivanja lokalne zajednice i sistematičnog i konstruktivnog zajedničkog rada sa institucijama nećemo napredovati i ostvariti rezultate vredne pomena", ocenjuje se u saopštenju.

Udruženje je navelo da očekuje da će budući infrastrukturni projekti smanjiti uticaj čoveka na prirodu i broj motornih vozila na Fruškoj gori, da će se baviti obnovom postojećih i napuštenih objekata, a ne zidanjem novih.

Dodali su da očekuju i dovođenje više biciklista i pešaka i pokretanje turizma u fruškogorsko-podunavskim delovima, kao i da se na pravi način afirmiše lokalni i seoski turizam i zdrav način života.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve