Ekonomija
12.02.2019. 13:46
R.E./Beta/Foto: Nemanja Jovanović

AMERIKA PREKO MAĐARSKE RUŠI TURSKI TOK?! Bajatović: Srbija će realizovati projekat, ekonomski će prevladati političke interese

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je izjavio da će Srbija realizovati projekat izgradnje gasovoda Turski tok, pošto se ne nude altnerative i ekonomski interesi će prevladati političke.

"Životne i geostrateške potrebe omogućiće realizaciju ovog projekta", kazao je Bajtović za današnju "Politiku" povodom najava da američki državni sekretar Majkl Pompeo planira da tokom posete Mađarskoj odvrati tu zemlju od davanja podrške gradnji Turskog toka kojim bi se gas koji se doprema iz Rusije u Tursku dalje transportovao preko Bugarske do Srbije i Mađarske.

Bajatović je kazao da SAD pristiskaju i Nemačku i Rusiju zbog gasovoda Severni tok.

"Turski tok čine cevi koje idu kroz Crno more. Sve ostalo su interesi transportnih kapaciteta zainteresovanih zemalja, koji će se graditi po pravilima zemalja Evropske unije, naslonjeni na gasne izvore iz tog pravca", kazao je Bajatović.

Dodao je da ne vidi zašto bi neko odustao od svog interesa.

"Politika" je podsetila da je Energetska zajednica dala Srbiji zeleno svetlo za izgradnju gasovoda Turski tok, ali je uslovljeno traženo izuzeće iz Trećeg energetskog paketa time da se dozvoli konkurencija u korišćenju gasovoda i prodaji gasa.

Po ranijim najavala srpskih zvaničnika, izgradnja gasovoda kroz Srbiju koji će biti nastavak Turskog toka, počeće u martu.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
30.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve