EKONOMISTA PROKOPIJEVIĆ: Pad turske lire može dovesto do ekonomske krize koja ne bi bila dobra za EU i Balkan

EKONOMISTA PROKOPIJEVIĆ: Pad turske lire može dovesto do ekonomske krize koja ne bi bila dobra za EU i Balkan


Pad lire će dovesti do povećanja inflacije u Turskoj, a postoji rizik i od ekonomske krize koja bi mogla uzdrmati vlast predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i dovesti zemlju pred veća iskušenja, rekao je danas agenciji Beta ekonomista Miroslav Prokopijević.

On je kazao da kriza ne bi bila dobra za Tursku, ali ni za niz zemalja EU sa kojima Turska ima veliku razmenu, kao i za balkanske zemlje.

“Neke ključne turske ekonomske brojke nisu dobre i treba sačekati da se vidi kakve će biti posledice u realnosti”, dodao je Prokopijević.

On je istakao da bi se kriza mogla preliti van turskih granica jer banke iz Evropske unije, pre svega Italije, Francuske i Španije, zajme Turskoj više od 150 milijardi evra što bi moglo za neko vreme postati teško naplativ kredit.

Prokopijević je naveo da Turska stalno ima ekonomske uspone i padove, da je proteklih nekoliko godina bio period ekonomskog uspona, koji je uglavnom finansiran kreditima u dolarima i evrima, jer se Erdogan protivio tržišnim kamatnim stopama u lirama, nacionalnoj valuti.

“To je dovodilo do bega iz lire u čvrste valute, a kada je tihi beg naglo ojačao – pothranjivan trvenjem sa SAD i eventualnim povećanim političkim rizicima – lira više nije mogla da se brani i usledio je njen veliki pad, čak 40 odsto od početka ove godine”, objasnio je Propopijević.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar