Svet
20.08.2018. 15:55
DR Borislav Agapijev

EKONOMSKA ANALIZA DR BORISLAV AGAPIJEV: Kako je propao najveći suvereni državni dug u istoriji! REFLEKSIJA PADA TURSKE LIRE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nekontrolisane iracionalne struje svetskih trzišta su nasrnule na zemlje u razvoju ove nedelje. Fokus je na Turskoj, gde lira praktično nekontrolisano pada i gde je u pitanju nista manje nego najveća propast suverenog državnog duga u istoriji. Cifre su neverovatno, reda 500 milijardi dolara.

Refleksija tog duga su gomile luksuznih turističkih hotela i objekata izgrađenih u Turskoj zadnjih godina. Dosta naših čitalaca ih je verovatno videla i letovala tamo i nivo luksuza u tim objektima je zaista impresivan. Na prvi pogled je izgledalo tokom letovanja da su oni simbol razvoja Turske kao turističke sile. I nije da nisu, ali sada se vidi druga strana medalje koja nije toliko sjajna, a to su svi ogromni dugovi u dolarima sa kojima je sve to izgrađeno.

Ti dugovi se naravno stalno moraju servisirati tj. otplaćivati preko neprestane reke turista. U sadašnjoj situaciji to ne ide baš tako. Na prvi pogled, Turska je bez opcija pošto ako ne može da plati i vrati sve te dugove. Ali prica nije bas toliko jednostavna. Iznosi u pitanju su toliki i zajmovi se nalaze u toliko svetskih i evropskih banaka da bi njihovo prebijanje veoma uzdrmalo svetski finsijski sistem, kao pre desetak godina. Dozvoliti da tolika cifra odjednom nestane nije baš stvar moje će tek tako proći u svetskim bankarskim centrima. Druga poenta je da je takozvana likvidaciona vredost svih tih zaloga u Turskoj je vrlo mala.

Jedna je stvar da banka zapleni recimo kuću u Americi na ime neplaćene hipoteke i odmah je proda na tržistu. Ali potpuno je drugo da strane banke odjednom uđu u nebrano grožđe sa masom objekata sa kojima ne znaju šta da rade i za koje turska vlada može da ima neprijatan stav u vezi celog procesa. Prevod svega toga je da će gubici na Turske zajmove biti mnogo veći ukoliko oni stvarno puknu.

Jedno od ključnih pitanja je šta se to odjednom dešava da su dugovi postali toliko bitni, kad ih praktično niko nije gledao i davao ih je bezobzirno. U svetu finansija se već neko vreme priča o skoku dolara i njegovoj nestašici na tržištu. To sve deluje neverovatno pošto svi znaju da dolara u sistemu ima u ogromnim količinama. Glavna poenta je da nije bitni što ih  ima toliko u svetu ako se neki broj najvećih zavisnika odjednom našao bez njihove finansijske droge. Drugim rečim ta navodna nestašica je privremena i ograničena, ali to ne znači nista onima koji stalno moraju da imaju priliv da otplaćuju ogromne dugove. Takođe bitno jr i shvatiti da je sve to opet mač sa dve oštrice. Preterano zatezanje i cimanje dužnika može dovesti do njihovog prestanka isplate i prebijanja dugova koji onda odjednom nestanu kreditorima. Drugim rečima oni mogu da tuku jadno magare dok ne crkne ali onda od toga nema ništa.

Jasno je da kriza duga tek počinje iz svih ovih uglova i da tu stvari nisu uopšte kako izgledaju na prvi pogled. Nastavak rast dolara i privremeno zatezanje i cimanje će samo da dovedu da nešto veliko pukne brže.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve