Ekonomija
21.06.2018. 11:45
R.E./JT

EU UZVRAĆA UDARAC TRAMPU: od sutra nove cene za robu iz Amerike

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Evropska Unija već od sutra počinje sa primenom novog "carinskog cenovnika" na uvoz američke robe, koji je dizajniran kao odgovor na Trampov poreski udar na EU zbog uvoza čelika i aluminijuma. Na novoj poreskoj listi su se našli i čuveni američki proizvodi, kao što su Harli Dejvison mortori, brusnica, burbon, kikiriki puter, ali i sok od pomorandže.

Sesilija Malmstron (Cecilia Malmstrom), 28. šef trgovine EU, izjavila je u sredu da će ova blokada i povećano oporezivanje koštati tržište preko 2, 8 biliona evra.

"Nama nije ostavljeno drugo rešenje, i ako Amerika ukloni oporezivanje, i mi ćemo povući svoje mere", izjavila je Malmstrom, dodavši da su se pravila internacionalne trgovine menjala tokom godina, ali da ona ne mogu biti prekršena, a da se ne izazove kontraefekat.

Tramp je izjavio da su ekonomske mere protiv EU uvedene kako bi se zaštitili američki interes i nacionalna bezbednst, što je prilično diskutabilna izjava, budući da mnoge zemlje EU blisko sarađuju sa NATO organizacijom.

Svake godine EU izveze preko pet miliona tona čelika za Ameriku, i proizvođači čelika su sa razlogom zabrinuti da će nove tarife na uvoz značiti krah njihovog tržišta. Ekonomi prosuđuju da rezultat novih cena carina neće odmah biti vidljivi, i da neće momentalno izazvati štetu, budući da bi EU mogla da preusmeri svoj izvoz čelika ka Meksiku ili Kanadi. Međutim, upozoravaju stručnjaci, ako se nastavi neprestano "dobacivanje cenama" i pritisak trgovinskog rata, preti ozbiljno narušavanje ekonomske ravnoteže, koje bi možda moglo da dovede i do nove finansijske krize.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve