Ekonomija
11.04.2018. 14:00
R.E/b92.net

EVO KOLIKI RAST SRBIJI PREDVIĐA SVETSKA BANKA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2018. godini iznosiće tri odsto, a u 2019. će biti 3,5 odsto, procenila je Svetska banka.

Analitičari Svetske banke su na konferenciji za novinare u Beogradu istakli da će, posle "razočaravajućeg" rasta BDP-a Srbije u 2017. od 1,9 odsto, privredni oporavak na srednji rok biti posledica rasta potrošnje, a ne izvoza.

Njihova je prognoza da će izvoz iz Srbije ove godine biti veći sedam odsto, a da će rast potrošnje biti podstaknut povećanjem plata u javnom sektoru i penzija, ali i rastom zaposlenosti.

Ukazano je da nije jasno u kojoj meri će se rast potrošnje preliti na uvoz i uvećati deficit tekućeg računa države.

Viši ekonomista Svtske banke Lazar Šestović kazao je da je taj međunarosni kreditor konzervativniji u proceni ovogodišnjeg rasta BDP-a u Srbiji, jer se do sada pokazalo da je "podložan brojnim šokovima i udarima", poput lošeg vremena ili smanjenja javnih investicija.

"Svesni smo da postoje šanse da taj rast bude i veći, ali se držimo konzervativnije procene, baš zbog tih šokova", kazao je on.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva najavio i da će ta međunarodna finansijska institucija kreditor, pored tri novoodobrene pozajmice Srbiji za javnokomunalna preduzeća, državnim finansijskim institucijama i sektoru zdravstva, do kraja godine finansijski podržati dalju reformu poreske politike, kao i poljoprivredu.

"Svetska banka je optimistična u pogledu reformi koje se sprovode u Srbiji", kazao je Ndegva i najavio nastavak blisku saradnju s Vladom Srbije.

Podsetio je i da Svetska banka sarađuje sa Vladom u sektoru energetike i na planu unapređenja poslovnog okruženja i unapređenja tržišta rada, a "njena sredstva, znanje i iskustvo uvek su na raspolaganju Srbiji".

Prema najnovijem redovnom izveštaju Svetske banke za Zapadni Balkan, procenjeno je da će se projektovani rast BDP-a u regionu u ovoj godini oporaviti sa prošlogodišnjih 2,4 na 3,2 odsto, a u 2019. godini će iznositi 3,5 procenata.

"U regionu se beleži pozitivan trend. Sve više građana nalazi posao, dok se zarade polako povećavaju. Međutim, na privredni rast negativno utiču kako domaći tako i inostrani činioci, što je i potvrđeno usporavanjem rasta u 2017. godini", rekla je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Helder.

Prema njenim rečima, stabilniji rast koji Svetska banka predviđa u narednih nekoliko godina može se ostvariti pod uslovom da se primeni kombinacija dobrih javnih politika i propisa, kako bi se smanjila osetljivost na udare i podstakao rast.

Prema mišljenju Svetske banke, ukupni izgledi regiona su pozitivni, pošto se očekuje oporavak rasta u Srbiji, koja je imala najmanji rast zbog vremenskih neprilika, odnosno Makedonija nije imala rast zbog političke situacije.

Istovremeno, očekuje se povećanje investicija u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i usporavanje rasta u Albaniji i Crnoj Gori sa završetkom velikih investicionih projekata i nastavkom fiskalne konsolidacije u Crnoj Gori.

U izveštaju se navodi i da se zaposlenost povećava u čitavom regionu, a za prvih devet meseci 2017. u regionu je otvoreno ukuopno 190.000 radnih mesta.

Dodaje se da je prosečna stopa zaposlenosti neprekidno u usponu i da je dostigla u septembru 2017. nivo od 42,6 odsto, dok je nezaposlenost u regionu bila 5,6 odsto manja nego godinu pre, a opala je i nezaposlenost mladih na 31,5 odsto sa 37,5 odsto 2016. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve