Svet
24.05.2018. 15:35
R.E:/Beta

Kad se udruže Nemci i Kinezi, Trampove kaznene tarife padaju u vodu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Anegla Merkel, nemačka kancelarka, održala je govor u kome je podržala slobodnu trgovinu između Nemačke i Kine, već prvog dana posete ovoj zemlji. Njen govor je bio  odgovor na kritiku Donalda Trampa, američkog predsednika, koji je uputio neblagonaklone komentare na predstojeću saradnju Kine i Nemačke, budući da mu je zasmetao veliki trgovinski suficit u odnosu na SAD.
Kancelarka se danas sastala s kineskim predsednikom, Si Djinpingom, i to je njena 11 poseta Kini od dolaska na vlasti 2005. godine.

"Kina i Nemačka napreduju u promociji multilateralizma i podršci slobodne trgovine", izjavila je Merkel, nakon sastanka sa kineskim premijerom, Li Kećangom. Kineski premijer je podržao stav Nemačke o saradnji, i izjavio da se i Nemačka i Kina suočavaju sa nekoliko izazova u ekonomskom razvoju, ali se ti problemi mogu rešiti uzajamnom saradnjom.

Merkelovu je alarmirao dogovor Amerike i Kine o izbegavanju trgovinskog rata, postignut prošle nedelje, neposredno pre uvodjenja kaznenih tarifa za kineske proizvode u SAD, i procenjuje se da je zato hitno organizovala dvodnevnu posetu Kini. Budući da Evropa strahuje kako bi ove mere mogle da "ošinu i njena leđa", i pošto je Nemačka kao glavni izvoznik automobila upravo na meti Trampovih "kaznenih" taksi, Merkelova se nada da će se pored pitanja trgovine, dogovoriti sa kineskim vlastima i oko pitanja primene nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Merkelova i njena pratnja od 18 predstavnika vodećih nemačkih kompanija sutra će posetiti i Šenžen na jugu Kine, gde će sastati sa predstavnicima tehnoloških preduzeća.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve