Ekonomija
06.06.2018. 13:17
R.E./Beta/Foto: Printscreen Youtube

Korisnici kredita u francima počeli proteste u Begradu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nekoliko stotina građana zaduženih kreditima indeksiranim u švajcarskim francima započelo je danas protest ispred Ustavnog suda Srbije, a dva člana Udruženja "CHF Srbija" štrajkovaće gladju ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu.

"Predali smo Ustavnom sudu žalbu gradjana zbog ugroženih ljudskih prava", rekao je član Upravnog odbora Udruženja Aleksandar Prica.

Kredite u francima je od 2006. godine uzelo oko 37.000 gradjana u Srbiji jer su bili povoljniji od drugih, ali je ta valuta u medjuvremenu naglo ojačala, pa je dug bankama više nego udvostručen. ; Tadašnji guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozoravao je da su to krediti visokog rizika jer je švajcarska valuta više puta u novijoj istoriji naglo jačala.

; Prica je rekao da će Udruženje "CHF Srbija" od Vrhovng kasacionog suda danas tražiti da zauzme stav o tome da li su krediti indeksirani u švajcarskoj valuti zakoniti.

Od Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, koja je osiguravala kredite, tražiće se, kako je rekao Prica, da poništi ugovore jer "nijedna zemlja nije, kao država Srbija, garantovala te kredite".

On je rekao da će se od Ministarstva finansija Srbije tražiti da proveri da li banke plaćaju porez jer "advokatski tim tog Udruženja ima dokaze da su te finansijske institucije utajile mnoge poreze".

"Sve zemlje, u kojima su banke davale kredite, indeksirane u švajcarskim francima su rešile taj problem u korist dužnika jer su ugovori raskinuti, osim u Srbiji", rekao je Prica.

Ti krediti su prema njegovim rečima "nezakoniti jer je tek 2011. godine dozvoljena indeksacija".

Zaduženi gradjani traže od Vrhovnog kasacionog suda da posle tri i po godine, od kad je naglo ojačala švajcarska valuta, zauzme bilo kakav stav o tim kreditima.

"Osnovni sudovi sada na tužbe dužnika donose različite presude. Bilo kakva da je odluka suda u prvom stepenu u drugom se vraća na ponovno razmatranje i tako nas vrte u krug da ne možemo da završimo proces u Srbiji da bi tužili državu Srbiju Sudu za ljudska prava u Strazburu", rekao je Prica. ; On je rekao da je u maju 2008. godine podigao kredit koji je tada vredeo 83.000 evra ili 130.000 švajcaraca, da je za deset godina otplatio 50.000 evra a da banka sada potražuje još 100.000 evra glavnice ili 95.000 švajcaraca.

Prica je pozvao članove Udruženja da pred Vrhovnim kasacionim sudom u znak protesta postave šatore i borave u njima sa porodicama, a štajk gladju započeće Marko Vasić i Ivica Stojanović.

Na protestu su se nosle parole: "CHF krediti su bankarska prevara", "Otkaz i zatvor za korumpirane sudije", "Vladavina prava, a ne kriminala", "Stop bankarskom teroru" ...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve