Ekonomija
06.03.2018. 15:15
R.E./Beta

MAKEDONSKI MINISTAR POLJOPRIVREDE O UVOZU BRAŠNA: Ponudili smo "prihvatljivo rešenje", ne znam šta Srbija najavljuje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Za Makedoniju je prihvatljivo da se kontrolne markice za brašno na malim pakovanjima i dalje stavljaju u Srbiji, a da se na velika pakovanja to radi u Makedoniji, izjavio je makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski.

On je rekao da je u pregovorima sa Srbijom kao prihvatljivo rešenje ponudio da se markice na uvozna pakovanja brašna od jedan, dva i pet kilograma stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma da se to radi u Makedoniji, u skladu sa novim makedonskim pravilnikom.

To je, kako je istakao Nikolovski, prihvatljivo rešenje za prevazilaženje problema sa uvozom brašna iz Srbije.

Povodom najave srpskog ministra trgovine Rasima Ljajića da će Srbija od sutra uvesti kontramere, Nikolovski je rekao da "ne zna šta Srbija najavljuje", ali da je u stalnom kontaktu i da se razgovori za pronalaženje rešenja nastavljaju.

LJAJIĆ: Od sutra kontramere Makedoniji zbog barijera na uvoz brašna iz Srbije

"Nastala situacija sa uvozom brašna neće izazvati nedostatak brašna na makedonskom tržištu i povećanje cena", rekao je Nikolovski.

Kako je istakao, uvoznici u zahtevu za povlačenje Pravilnika koji predviđa da markice na brašno stavljaju tek posle kontrole, a pre puštanja u promet, reaguju i na to da sada mora da se poštuje deo odluke o skladištenju brašna u magacinima za uvoz.

"Postavlja se pitanje zašto postoje ti magacini, ako se tamo brašno ne skladišti i ide direktno u promet, i ako se polovina prodaje pre analize. Pa koji će građanin biti siguran, ako kupuje brašno za koje ne postoje analize", rekao je Nikolovski.

Takođe, on je najavio da će o problemu uvoza brašna iz Srbije danas razgovarati sa zamenikom premijera Makedonije za ekonomska pitanja Kočom Anđuševiom, kao i da će o tome biti reči na današnjoj sednici Vlade.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve