Ekonomija
21.06.2018. 15:00
Tanjug

MALINARI ODUSTALI OD PROTESTA: Zadovoljni razgovorima, Vlada prihvatila zahtev za klasifikaciju maline

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Malinari su odustali od protesta, jer su zadovoljni današnjim sastankom sa potpredsednikom vlade Rasimom Ljajićem i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem na kome je, kažu, učinjen pomak kada je reč o zahtevima za klasifikaciju maline.

Predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović rekao je novinarima posle sastanka da je Vlada dala čvrste garancije da će od danas da počne kontrolisanje samog klasiranja maline na teritoriji cele Srbije što je, navodi, najveći problem poljoprivrednim proizvođačima.

"Učinjen je veliki pomak. Protest najavljen za sutra odlaže se do daljeg. U utorak će biti novi sastanak", kaže Radović.

Naveo je da je Vlada odlučila da stane iza poljoprivrednih proizvođača, te da je na sastanku sa ministrima Ljajićem i Nedimovićem prihvaćen zahtev koji se odnosio na kontrolu klasifikacije maline.

Objasnio je da poljoprivredni proizvođapči smatraju da se klasifikacija obavlja nestručno i to na štetu malinara koji su na gubitku jer se malina svrstava u drugu i treću klasu.

"Najbitnije nam je sada da se izvrši kontrola klasiranja, da se uvede normalizacija na tržištu i da ne prestane otkup. Novi sastanak zakazan je za utorak, videćemo šta će se uraditi. Mislim da je Vlada zauzela stav da će pomoći", kaže Radović.

Naveo je da je otkup maline negde bio zaustavljen, ali da je nakon intervencije nadležnih normalizovan.

"Nijednog momenta nismo tražili cenu, ni od Vlade, ni od bilo koga, tražili smo samo da se reguliše tržište na nivou cele Srbije, da se taj kartel izvoznika razbije. Vlada pokušava svim merama preko institucija, mislim da to ide dobrim putem", naveo je Radović.

Na sastanku je bilo, kaže, i mnogo drugih zahteva Asocijacije i većina, njih 99 odsto je prihvaćeno, među kojima je i zahtev da se smanje troškovi zbog elementarnih nepogoda, na rizičnim područjima pogođenim gradom koji uništava ne samo maline nego i druge kulture.

"Vlada će doneti zaključak da sa 40 odsto ide na 60 odsto osiguranja i povraćaja novca", rekao je Radović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve