Ekonomija
26.10.2018. 16:59
R.E./Beta

MINISTAR ENERGETIKE ANTIĆ: Srbija spremna da se priključi gasovodu Turski tok

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je Srbija spremna da se priključi gasovodu Turski tok i da iskoristi šansu tog projekta.

On je u Beogradu na otvaranju međunarodne konferencije za energetsku bezbednost Evroazije rekao da će uskoro biti nastavljena izgradnja tog gasovoda i da je mogućnost da prodje region velika šansa za unapredjenje energetske bezbednosti Srbije i regiona.

"Mogućnosti da 10 do 15 milijardi kubnih metara ruskog gasa iz Turske prodje prema Bugarskoj, Srbiji, Madjarskoj i Austriji ozbiljna je šansa da unapredimo energetsku bezbednost", rekao je Antić.

On je rekao Srbija posvećuje veliku pažnju energetskoj bezbednosti ;i to stavlja u vrh svojih prioriteta, ali da ;energetska bezbednost nije samo lokalno pitanje, već je potrebna regionalna saradnja u toj oblasti.

Antić je dodao da Srbija gradi 1.000 megavata u elektroenergetskom sektoru i dodao da dosta radi na zaštiti životne sredine, jer je u najvećoj meri oslonjena na ugalj.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Madjarske Peter Sijarto upitao je danas zašto ne bi mogao da se nastavi Turski tok prema Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

On je rekao da bi izgradnja gasovoda koji bi povezao Tursku, Bugarsku, Srbiju i Madjarsku bila veoma značajna i dodao da ti projekti trpe napade od zemalja Zapadne Evrope.

Sijarto je rekao da zemlje Centralne i Istočne Evrope treba da o enegetskoj bezbednosti odluke donose same u skladu sa svojim interesima, da podignu glas protiv duplih standarda koje nameće EU, kao i da je obavezna evroazijska sradnja.

Prema njegovim rečima, regionu je potrebno više izvora energije i nove investicije u rute za snabdevanje gasom.

Organizatori skupa su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo rudarstva i energetike, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Fondacija Enerdžipakt.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ocenio je da je energetska bezbednost važna u medjunarodnim odnosima jer zemlje u odnosu na to kreiraju političke i geostrateške odluke.

Predsednik Enerdžipakta Aleksandar Dimitrijević rekao je da je konferencija u Beogradu prilika da se razmene važne informacije i da se razgovara o snabdevanju električnom energijom po pristupačnim cenama.

Forum će biti organizovan u tri sesije: pokretanje Evroazijskog foruma o energetskoj bezbednosti, geopolitički i diplomatski izazovi u procesu globalne integracije i evroazijski omladinski savet.

Medju prioritetima skupa je regionalna koordinacija bezbednosti električne energije, kao i bezbednosti snabdevanja naftom i gasom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve