Ekonomija
14.08.2018. 13:48
Tanjug

NEDIMOVIĆ O ŠVERCU MESA: Inspekcija uradila svoj deo posla, sada je na redu tužilaštvo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da su, posle zaplenjene 23 tone mesa sa isteklim rokom trajanja koji je iz Brazila stigao preko Kosova, policija i inspekcija uradile svoj deo posla a da je sada na potezu tužilaštvo.

On je za TV Pink rekao da će uvek postojati ljudi koji su spremni da se bave takvom nedozvoljenom radnjom, a da je na državi da ih u tome spreči.

"Činjenica je da pojedinci šverc često pokušavaju da rade iz pravca koji kontroliše Priština. Meso sa isteklim rokom trajanja nije ušlo na tržište, jer to je količina koja je mogla da napravio ozbiljan problem", naglasio je Nedimović.

Govoreći o kvotama za izvoz goveđeg mesa u Tursku on je rekao da će kvote biti povećane sa 5.000 na 10.000 tona mesa godišnje.

Otvaraju se, kako kaže, nova tržišta kao što je Egipat za izvoz pšenice.

"Rusi vode računa o svom tržištu"

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je u stalnom kontaktu sa ruskim kolegama zbog pojave gljivica na jednom kontigentu breskvi i nektarina iz Srbije, da je uveden privremeni monitoring nad tim voćem i da očekuje da će izvoz biti nastavljen po okončanju svih analiza.

On je za TV Pink rekao da se takve stvari dešavaju, posebno kada je kišna godina i ako transport duže traje.

Ministar podseća da je izvoz breskvi pri kraju, da još ima da se isporuče samo breskve, koje kasnije stižu, a da su nektarina prošle i da je u Rusiju izvezeno 40 tona tog voća dobrog kvaliteta.

"Imali smo nesto slično sa kruškama, sada je sve u redu. Rusko tržište ''napada'' 100 zemalja i oni imaju stroge kontrole. Naše voće prolazi šest kontrola, to je kao da prolazite ozbiljne kvalifilkacije za ligu šampiona, ali je dobra cena. Rusi vode računa o svom tržištu", rekao je Nedimović.

On je dodao da Srbija mora voditi računa o tehnološkom procesu od voćnjaka do hladnjače i od hladnjače do tržišta.

"Ne kažem da je dobro što se desilo, ali moramo da povećamo svest da šaljemo samo kvalitetnu robu", pojasnio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve