Ekonomija
05.02.2018. 13:40
R.E./Beta

OD JUNA ZLATNE I SREBRNE KOVANICE SA LIKOM NIKOLE TESLE: Sporazum NBS sa američkom kompanijom na polju numizmatike

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i predsednik kompanije "Mish International Monetary Inc" Robert Miš potpisali su danas Okvirni sporazum između NBS i te američke kompanije kojim se uspostavlja poslovna saradnja na polju numizmatike, a čiji rezultat će biti izrada kovanica s likom Nikole Tesle, saopštila je danas NBS.

Predstavnici NBS i kompanije "Mish International Monetary Inc" započeli su preliminarne razgovore u junu 2016. godine o mogućnostima komercijalne saradnje na projektu proizvodnje serije srebrnih i zlatnih kovanica različitih veličina i kvaliteta, posvećenih Nikoli Tesli.

Tokom važenja tog sporazuma NBS će izrađivati 210.000 komada kovanica godišnje u skladu sa odobrenim dizajnom, a na osnovu zaključenih pojedinačnih ugovora koji su predviđeni Okvirnim sporazumom, koji se zaključuje na period od pet godina, tako da je ukupni očekivani tiraž oko 1.000.000 komada kovanica.

U početnoj fazi izrađivaće se srebrne kovanice za čiju izradu će srebrne rondele (kružne metalne pločice na kojima se izrađuju lice i naličje kovanice) obezbediti kompanija "Mish International Monetary Inc", koja preuzima sve rizike u vezi sa cenom srebra, marketingom, uvozom rondela, izvozom gotovog proizvoda.

Zavod za izradu novčanica kuje srebrnjake u skladu sa usvojenim idejnim rešenjem, koje je utvrđeno u skladu sa Zakonom o NBS (oznaka nominalne vrednosti, oznaka banke emitenta, obeležja države emitenta, izgled lica i nalicja). Pri tome je avers jedinstven svih pet godina važenja sporazuma - lik Nikole Tesle, i ne menja se, dok će se na reversu obeležja menjati i na njemu će biti izumi Nikole Tesle.

Predviđeno je da se revers menja svake godine, odnosno da bude najmanje pet takvih izmena, što znači da će biti zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle.

"Saradnjom NBS i kompanije 'Mish International Monetary Inc' promovišu se srpski novac, istorija i znamenite ličnosti na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na to da se Nikola Tesla, vizionar srpskog porekla, ubraja u red izuzetnih ljudi čiji je naučni doprinos opšte poznat, jer su njegova dela izmenila svet", piše u saopštenju NBS.

Najavljeno je da će određena promotivna količina kovanica biti od juna dostupna i u Srbiji.

Ne propustite:

RUSI ODNELI TAJNA TESLINA DOKUMENTA

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
21°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve