OD SLEDEĆE GODINE ZNAČAJNO POVEĆANJE PLATA: Lekarima 91.000 dinara, nastavnicima do 10 odsto veća zarada

OD SLEDEĆE GODINE ZNAČAJNO POVEĆANJE PLATA: Lekarima 91.000 dinara, nastavnicima do 10 odsto veća zarada


Lekari specijalisti imaće 15 odsto veće plate nego sada, medicinske sestre 12 procenata, a nastavnici oko 10 odsto, predviđa radna verzija novog sistema platnih razreda koji će stupiti na snagu 1. januara 2019. Prenosi Blic.

Kako saznajemo, ideja radne verzije sistema platnih razreda je da novi koeficijenti donesu najveće povećanje zarada zaposlenima čija su primanja potcenjena. Tako će medicinske sestre u domovima zdravlja, koje trenutno zarađuju oko 35.000 dinara, moći da očekuju platu između 37.043 i 39.331 dinara. Njihove koleginice u bolnicama na opštim odeljenjima sa platom od 36.935 dinara dobijaće od 39.511 do 40.657 dinara, dok će plate lekara rasti i za 11.000 dinara, pa će plata doktora subspecijaliste biti veća od 91.000 dinara (vidi tabelu).

Reformom sistema predviđeni su minimalni i maksimalni iznosi plata, a tačna zarada koja će se kretati u tim okvirima zavisiće od angažovanja, postignutnih rezultata, prekovremenih sati i dana dežurstava.

– To jeste povećanje od desetak procenata, ali ono nije dovoljno da Srbija zadrži svoje zdravstvene radnike u sistemu. Danas medicinske sestre i lekari sve češće odlaze iz državnog sistema, bilo u privatni sektor ili u inostranstvo. Najčešće je reč o najboljim i najiskusnijim kadrovima poput sestara koje rade u operacionim salama, respiratornim centrima i transfuziologiji, ali i lekarima poput internista i radiologa – kaže za “Blic” Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva.

S druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je juče da se razgovara o tome da plate prosvetnih radnika budu povećane bar za deset odsto.
– Zdravstvo i prosveta će imati prednost, to sam čuo od premijerke i to mogu da kažem, ali će to biti pred kraj godine – rekao je ministar Šarčević i potvrdio da se sa sindikatima rade novi modeli finansiranja platnih razreda.

Radna verzija novog sistema platnih razreda predviđa povećanje plata nastavnicima za oko deset odsto.

– Trebalo bi imati na umu da osma platna grupa, u koju su svrstani skoro svi nastavnici i stručni saradnici (osim bibliotekara), ima čak devet platnih razreda koji obuhvataju visinu koeficijenta od 3,35 pa do 4,71. To znači raspon plata od 47.870 dinara do 67.500 dinara. U dosadašnjem sistemu obračuna zarada u obrazovanju, maksimalna razlika između nastavnika početnika i onoga pred penzijom je mogla iznositi do 15,6 odsto, sada ta razlika ide do čak 40 procenata – rekao je MIlan Jevtić, član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

On naglašava da je predloženi koeficijent za stručne saradnike i za sekretare škola za sedam odsto niži u odnosu na nastavnike. To ne znači manju platu od one koju trenutno imaju, već da je planirano povećanje za njih niže u odnosu na povećanje koje će imati nastavnici.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    VALENTINA

    SVAKA ČAST ZA POVEĆANJE PLATA NASTAVNICIMA I LEKARIMA ZASLUŽENO JE TO SAMO MENI NIJE JASNO KADA ĆU I JA KAO MAGISTAR EKONOMIJE DOBITI POSAO U SVOJOJ STRUCI ,A TOLIKO SAM UČILA TRUDILA SE . KAKO ĆU I OD ČEGA VIŠE ŽIVETI PROŠEVINOM PO ULICI I INTERNETU , A MAGISTRIRALA SAM JOŠ DALEKE 2008 GODINE , NA MEGATREND UNIVERZITETU GDE SAM I DIPLOMIRALA 2002 GE GODINE U ZVANJU DIPLOMIRANI EKONOMISTA U OBLASTI IZVŠNOG UPRAVLJANJA I POSLOVNE ŠKOLE MEGATREND IZ 2000 TE GODINE ,A IMAM I TEŠKO BOLESNOG BRATA INVALIDA ŠIZOFRENIČARA I MAJKU , SRČANOG BOLESNIKA . OTAC MI JE UMRO IAM 7 GODINA .
    ČLAN SAM SNS.

+ Ostavite komentar