Ekonomija
25.06.2018. 14:33
R.E./ Prva

OPREZ AKO PUTUJETE U GRČKU: I turisti skupo plaćaju za saobraćajne prekršaje - oduzimaju tablice, kazna za pojas 350 evra

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ukoliko se spremate na put u Grčku proverite stanje svog automobila i vodite računa tokom vožnje jer su kazne ogromne, a grčka policija oduzima i tablice, rekao je za Prvu TV kazao Mladen Alvirović iz Sat media grupe.

"U smislu guma, kočnica, vide vozači da li je u dobrom stanju ili ne. A kod majstora bi trebalo otići da oni pogledaju malo bolje. Ta sitna provera ne košta mnogo, većina servisa ima popuste, pregledi su i besplatni a daju realnu sliku. Da li će vozači zameniti problematičan deo ili ne to je pitanje, ali bar znaju sa čim kreću na put", kaže Alvirović.

Dodaje da ne bi trebalo razmišljati po principu: "Pa neće valjda" i savetuje da se bar uplate osiguranje pomoć na putu, kao neku preventivu. Ta osiguranja, kako kaže, nisu mnogo skupa, koštaju hiljadu ili dve dinara za celu godinu.

Alvirović upozorava i da su od ove godine strože kazne za saobraćajne prekršaje prema Grcima, a to se preliva i na turiste.

"U Grčkoj se kazne plaćaju spram godišnjeg prihoda, nisu iste za sve, to se ne odnosi se na naše turiste, ali treba imati u vidu da se za većinu stvari skidaju tablice, oduzima se saobraćajna dozvola i auto mora da ostane, za neke prekršaje i do 60 dana", kaže Alvirović.

Kazna za nevezivanje pojasa je 350 evra, ista je i za dete van dečjeg sedišta, a ako nemate protivpožarni aparat platićete 70 evra.

Prema njegovim rečima, kazne nisu toliko visoke zato što Grci toliko brinu zbog bezbednosti nego im nedostaje para, što se vidi i po tome što su počele da niču naplatne rampe gde nikad nisu bile.

"Kad se uđe iz Makedonije u Grčku stajala je godinama ruina, a sada ta naplatna rampa radi i može se platiti samo kešom, ne može karticama. Takođe, gradi se nova naplatna rampa kod Soluna", kaže Alvirović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve